08.10.2024 / 17:13 BiH - Prijeti veliko zagađenje

Gomila smeća pluta Neretvom nakon katastrofe u Jablanici

Gomila smeća pluta Neretvom nakon katastrofe u Jablanici
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL
Dolini Neretve prijeti veliko zagađenje nakon katastrofalnih poplava, s obzirom da rijekom pluta gomila smeća.

Tome svjedoče fotografije Denisa Kapetanovića (PIXSELL), na kojim se vidi trenutno stanje sa otpadom koji se gomila na Hidroelektrani Grabovica nakon bujičnih poplava koje su pogodile područje Jablanice.

Tim Federalnog vodnog inspektorata jučer je obišao teren ugrožen poplavama i odronima zemlje i kamenja na području Jablanice, s posebnim osvrtom na čišćenje nanosa i ugroženosti akumulacija u dolini Neretve.

Tom prilikom su, kako je rečeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, s mobilnim timom Elektroprivrede BiH, obišli akumulacije i konstatovali da se sav plutajući otpad sakuplja uz branu na HE Grabovica i HE Jablanica, te da Elektroprivreda BiH ima ugovor s ovlaštenom firmom o uklanjanju ove vrste otpada (plastika, drvo).

"Aktivnost prikupljanja plutajućeg otpada će se nastaviti do daljnjeg, a trenutno nisu evidentirane posljedice po hidroelektrane", naglasili su.

Kako bi se na lokacijama gdje se vrši sanacija spriječilo istresanje čvrstog otpada u vodotok, akumulacije i na obale, federalni inspektori su izdali preporuku da se što prije označi lokacija za deponiju čvrstog kamenog i zemljanog materija, s ciljem prevencije štete po hidroelektrane, eventualnih začepljenja ili novih poplava usljed podizanja nivoa vodotoka deponovanjem otpada u vodotoke i na obale.

Federalni vodni inspektorat najavio je da će i dalje nastavljati poduzimati preventivne aktivnosti i mjere iz svoje nadležnosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo