08.10.2024 / 14:00 BiH - Ministar odbrane

Helez: Pripadnici Oružanih snaga ponos su čitave BiH, hvala im

Helez: Pripadnici Oružanih snaga ponos su čitave BiH, hvala im
Screenshot: Facebook

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez na Facebooku je istakao da je ponosan i zahvalan pripadnicima Oružanih snaga BiH koji pomažu žrtvama katastrofalnih poplava u Jablanici, Konjicu, Fojnici i Kiseljaku.

- Pripadnici Oružanih snaga BiH su prvi reagirali i prvi došli na poplavljena područja, nekoliko sati prije svih drugih spasilačkih službi. Neki od njih su i peti dan zaredom aktivno angažirane na pomoći stanovništvu i civilnim strukturama vlasti na uklanjaju posljedica katastrofe.

Inženjerijske postrojbe OS BiH djeluju ljudstvom i teškim strojevima na raščišćavanju puta M-17 i kuća u Donjoj Jablanici, kao i saniranju putnih komunikacija i spajanju odsječenih naselja Kralupi i Seonice u konjičkoj regiji - naveo je Helez.

Istakao je da i pored inženjerije, OS BiH angažirane su i na čišćenju oštećenih objekata i transportu otpadnog materijala u općinama Fojnica i Kiseljak.

- Kao i do sada, u pripravnosti su i helikopterski kapaciteti, te ostali resursi OS BiH, spremni angažirati se po pozivu civilnih organa vlasti. Pripadnici Oružanih snaga BiH su cijelo ljeto gasili šumske požare, a ovih dana pomažu građanima pogođenim poplavama. Stalno dokazuju da su tu za naše građane, spremi služiti. Oni su ponos čitave Bosne i Hercegovine. Hvala im - zaključio je Helez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo