03.10.2024 / 14:27 Regija - Objavljeni detalji

Riječka poduzetnica pokušala izvući pola miliona eura iz fondova

Riječka poduzetnica pokušala izvući pola miliona eura iz fondova
Foto: Pixsell
Ured evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvoje osumnjičenih zbog prevare s podrškama u poljoprivredi, među kojima je i riječka poduzetnica Vanja G. koja je i lani bila uhapšena zbog subvencijske prevare.

Uz Vanju G., prema pisanju medija, zbog najnovije prevare uhapšen je i jedan advokat. Obje osumnjičenih uhapšeno je u srijedu na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u saradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom, sapćio je nezavisni ured javnog tužioca Evropske unije odgovoran za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv finansijskih interesa Unije.

EPPO je, ne navodeći identitete osumnjičenika, obavijestio kako sumnja da su Vanja G. i prokurist jednog trgovačkog društva, od oktobra 2021. do 17. oktobra 2022., na prevaran način tražili bespovratne podrške sufinansirane iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u omjeru od 85 posto te državnog budžeta RH u omjeru od 15 posto.

Dvojac je, sumnja EPPO, u ime kompanije podnio zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za 497.976 eura podrške u sklopu javnog konkursa "Podrške za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva'', ukupne vrijednosti 711.394 eura.

Oboje su u svojoj prijavi lažno tvrdili da kompanija ispunjava obavezne uslove prihvatljivosti vezane za ekonomsku veličinu. Kako bi dobili potrebnu potvrdu koju bi priložili uz prijavu, dvojac je službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede u dva navrata dao lažne podatke, tvrdeći da su uslovi ispunjeni iako nisu bili.

Uz to, osumnjičenici su lažno iskazali da društvo ima zaposlenika poljoprivredne ili biotehnološke struke te su lažno prikazali da je društvo član poljoprivredne zadruge, čime su dobili neopravdanu prednost prilikom ocjenjivanja u postupku nabave.

EPPO ističe da je Agencija tokom administrativne obrade uočila elemente prijave te je odlučila ne isplatiti bespovratne podrške.

Osumnjičena Vanja G. uhapšena je u oktobru prošle godine zbog sumnje da je uz pomoć suosumnjičenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

EPPO je tada saopćio da je bila riječ o obavezi posjedovanja finansijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je Vanja G. zatražila bespovratna sredstva EU za poljoprivredu koja je nužna obzirom da se podrška isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava.

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, Vanja G. je prema sumnjama EPPO-a, uz pomoć suosumnjičenika, svojoj prijavi priložila lažne dokumente pa joj je slijedom toga bio odobren zahtjev za dodjelom subvencija, nakon čega je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju njezinoj kompaniji platila 1,5 miliona eura.

Nakon toga je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svoje kompanije u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog toka novca, dio novca je usmjerila na druge povezane kompanije te zatim osobno ili posredstvom suokrivljenice dizala novac u gotovini.

Na taj je način Vanja G. za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist od 1,5 miliona eura, oštetivši pritom Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni budžet RH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo