03.10.2024 / 14:37 Regija - Međunarodne tenzije

Drama u hrvatskim vodama: Brod krcat eksplozivom za Izrael čeka prolaz

Drama u hrvatskim vodama: Brod krcat eksplozivom za Izrael čeka prolaz
Foto: Vesselfinder

Širom pomorskog svijeta ovih je dana veliku buru digao teretni brod Kathrin koji plovi pod portugalskom zastavom, a u ovim trenucima pluta manje od nautičke milje uz granicu hrvatskih teritorijalnih voda jer se pretpostavlja da traži dopuštenje hrvatskih vlasti za prolazak.

Naime, međunarodna nevladina organizacija Amnesty International tvrdi da brod prevozi eksploziv za Izrael, a to saznanje zatvorila je ovom brodu vrata brojnih luka, pa i luci Bar u Crnoj Gori, gdje je trebao uploviti pred nekoliko dana, piše Morski.hr.

Da neće ući u crnogorsku luku Bar, doznao je portal RTCG, koji je objavio i da će brod ide u Hrvatsku, pa da je zahtjev koji je ranije predan crnogorskoj strani u međuvremenu povučen.

Svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je Sloveniju i Crnu Goru da spriječe brod za koji se vjeruje da nosi eksploziv za Izrael, s obzirom na jasan rizik da bi takav teret doprinio činjenju ratnih zločina u Gazi:

- Prema namibijskoj vladi i portugalskom ministru vanjskih poslova, teret Motornog broda Kathrin uključuje eksploziv namijenjen Izraelu. Namibijske vlasti odbile su dopustiti brodu da uđe u njihovu glavnu luku (op.a. = Walvis Bay) u augusta. Izjave iz ureda slovenskog premijera i portugalskog ministra vanjskih poslova ukazuju na to da brod ide prema Crnoj Gori i slovenskoj luci Kopar, gdje će iskrcati svoj teret. Nejasno je kako će teret stići do Izraela - objavio je Amnesty International.

Osim tvrdnje ove međunarodne organizacije, jedini dokument koji je javno objavljen i potvrđuje da je brod krcat eksplozivom, objavile su vlasti Namibije. Ova je južnoafrička država u augustu odbila uplovljavanje broda u njihovu luku, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da njegov teret uključuje osam kontejnera eksploziva RDX Hexogen za Izrael.

Ministrica pravosuđa Namibije, Yvonne Dausab za namibijski dnevnik New Era 26. augusta je potvrdia da MB Kathrin "doista prevozi eksplozivni materijal namijenjen Izraelu".

- Namibija ispunjava svoju obvezu da ne podržava ili ne bude saučesnik u izraelskim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, genocidu, kao i nezakonitoj okupaciji Palestine.

- Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbjegnu omogućavanje nezakonitog transfera - izjavila je Nataša Posel, šefica slovenskog ogranka Amnesty International, koji podsjeća da Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo ratnim zločinima ili drugim ozbiljnim povredama ovog prava.

Kako detaljno opisuje Amnesty International, motorni brod Kathrin ukrcao je teret u vijetnamskoj luci Hai Phong, piše Morski.hr.

Namibijske vlasti su 24. augusta opozvale prethodno izdanu dozvolu brodu da uđe u glavnu namibijsku luku, pozivajući se na informacije operatera broda da je teret eksploziva na brodu namijenjen Izraelu. Ova se odluka temeljila na zabrinutosti zbog mogućeg sudjelovanja u ratnim zločinima u Gazi. MB Kathrin trebao je pristati u namibijskom Walvis Bayu 25. augusta.

Šest dana poslije, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese poručila je da je osam spremnika na brodu MV Kathrin "navodno sadrži ključne komponente u avio bombama i projektilima" koje Izrael koristi protiv Palestinaca. Albanese je pozvala i druge države da blokiraju pristajanje broda u njihovim lukama.

Države moraju poštovati svoje pravne obveze prema zajedničkom članku 1 Ženevskih konvencija i trebale bi odmah zaustaviti sve transfere oružja Izraelu - poručila je.

Iz Pokreta za Palestinu saopćili su da je vlasnik broda “Kathrin” zatražio od Portugala da povuče zastavu.

- U toku je traženje nove zastave za brod “Kathrin” jer još nijedna država nije dala dozvolu za svoju zastavu, što se svakog trenutka može promijeniti. Brod neće moći za sada uploviti do tada ni u jednu luku i morat će ostati na pučini - naveli su uz ostalo iz Pokreta za Palestinu.

Inače, prema javno dostupnim podacima, vlasnik broda izgrađenog 2010. u Kini je njemačka kompanija Concord Shipping.

Republika Hrvatska se ni u kojem od ovih dokumenata ili izjava zvaničnika, doduše, ne spominje, no brod se trenutno nalazi u hrvatskom ekonomskom pojasu.

Brod Kathrin cijelo jutro nalazi se otprilike na istoj poziciji, nešto manje od 1 nautičke milje od hrvatskih teritorijalnih voda, ali u hrvatskom eko9nomskom pojasu i nešto više od 12 nautičkih milja južno od otoka Lastova. Pretpostavljamo da čeka odobrenje hrvatskih vlasti za prolazak ili uplovljavanje u hrvatske teritorijalne vode, piše Morski.hr.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo