03.10.2024 / 11:46 Regija - MORH

Anušić: Kompletna eskadrila Black Hawka u Hrvatskoj do 2028.

Anušić: Kompletna eskadrila Black Hawka u Hrvatskoj do 2028.
Foto: Ministarstvo obrane RH
Hrvatska očekuje da će do 2028. imati kompletnu eskadrilu helikoptera Black Hawk, objavio je u četvrtak ministar odbrane Ivan Anušić koji je u službenoj posjeti SAD-u.

Ministar Anušić rekao je da su Sjedinjene Države ključan strateški partner Hrvatske u području odbrane, saopćio je MORH.

„Zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske borbenim vozilima Bradley te će do kraja ove godine njih osam biti predano našim Oružanim snagama na korištenje", rekao je Anušić tokom posjete Nacionalnoj gardi Minnesote.

Uz postojeća četiri helikoptera Black Hawk koja već koristi Hrvatska ratna avijacija, Hrvatska će uz podršku američke administracije nabaviti dodatnih osam helikoptera Black Hawk.

"Očekujemo da ćemo do 2028. godine imati kompletnu eskadrilu", kazao je.

Anušić se sastao sa komandantom Nacionalne garde Minnesote generalom Shawnom Mankeom, pri čemu je potvrđena izvrsna saradnja HV-a i Nacionalne garde Minnesote. Razgovaralo se o planovima vezanim uz modernizaciju Hrvatske vojske te o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu.

Republika Hrvatska, naime, već 28 godina aktivno sarađuje s Nacionalnom gardom Minnesote u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program), koji je znatno pridonio razvoju sposobnosti i modernizaciji OSRH, naglasio je MORH, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo