03.10.2024 / 07:36 Svijet - SAD

Tužioci: Trump pribjegao krivičnim djelima da bi ostao na funkciji

Tužioci: Trump pribjegao krivičnim djelima da bi ostao na funkciji
Foto: Arhiv / X

Donald Trump je “pribjegao krivičnim djelima” pošto je izgubio na predsjedničkim izborima 2020. godine, pa prema tome ne može uživati imunitet od krivičnog gonjenja povodom njegovog neuspjelog pokušaja da ostane na funkciji šefa države, navedeno je u izmijenjenoj federalnoj optužnici čiji je sadržaj otpečaćen danas.

Specijalni tužilac Jack Smith i njegov tim podnijeli su izmijenjenu optužnicu nakon što je Vrhovni sud SAD-a ljetos ocijenio da bivši predsjednici države uživaju široki spektar imuniteta u pogledu onog što su činili u sklopu svoje funkcije dok su bili na funkciji.

Optužnica tereti Trumpa za kovanje zavjera u cilju preokretanja izbornih rezultata u njegovu korist, i njoj su sada sužene razmjere da bi se uklopile u granice stava koji je iznio i Vrhovni sud SAD-a, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Svrha prilagođavanja optužnice jeste da se američka federalna sutkinja Tanya Chutkan uvjeri da sporna Trumpova postupanja nikako nisu zvanična, to jest nisu počinjena u sklopu predsjedničke funkcije, nego su privatna, i da prema tome mogu da se podvedu pod definiciju krivičnih djela za koje se Trump tereti, što bi značilo da započeti krivični postupak može da se nastavi.

Među djelima za koje se optužnicom tvrdi da ne potpadaju pod imunitetsku zaštitu nalaze se nastojanja da se tadašnji potpredsjednik SAD-a Mike Pence natjera da na sjednici oba doma Kongresa 6. januara 2021. godine odbije da zvanično potvrdi rezultate prebrojavanja elektorskih glasova na osnovu kojih je republikanac Trump izgubio na predsjedničkim izborima od demokrate Josepha Bidena.

“Iako je optuženi za vrijeme zavjereništva za koje je optužen još bio na funkciji predsjednika, njegova zavjera bila je fundamentalno privatne prirode”, ocijenio je tužilački tim Jacka Smitha i dodao: “Radeći sa ekipom privatnih saučesnika u zavjeri, optuženi je djelovao kao kandidat kad je pokretao višestruka kriminalna sredstva kako bi kroz prevaru i obmanu prekinuo vršenje vladine funkcije kojom se glasovi prikupljaju i broje – a to je funkcija u kojoj optuženi, kao predsjednik države, nema nikakvu zvaničnu ulogu”.

Kako se u izmijenjenoj optužnici naglašava, “kada je optuženi izgubio na predsjedničkim izborima 2020. godine, on je pribjegao krivičnim djelima da bi pokušao da ostane na funkciji”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo