03.10.2024 / 09:54 Svijet - Usljed eskalacije

Sve više zemalja evakuiše svoje državljane iz Libana, ovo su im planovi

Sve više zemalja evakuiše svoje državljane iz Libana, ovo su im planovi
Foto: Ilustracija
Sve više zemalja priprema se za evakuaciju svojih državljane iz Libana i poziva one koji su ostali da napuste zemlju usljed eskalacije situacije i u jeku izraelske kopnene ofenzive na jugu zemlje.

Iako nijedna država još nije pokrenula evakuaciju velikih razmjera, neke su vlade organizirale čarter-letove, a druge su pomogle osigurati mjesta na komercijalnim letovima iz Libana. Zasad su glavne tranzitne tačke Cipar i Turska.

Ovo su pripreme po državama:

Sjedinjene Američke Države: Desetine američkih vojnika raspoređeni su na Cipar, spremni za niz nepredviđenih situacija, uključujući evakuaciju američkih građana iz Libana ako izbije totalni rat, rekli su američki zvaničnici za CNN. Amerika od augusta poziva svoje državljane da odmah napuste Liban.

Ujedinjeno Kraljevstvo: U pripremi za moguću evakuaciju državljana Ujedinjenog Kraljevstva iz Libana oko 700 dodatnih vojnika raspoređeno je na Cipar, gdje britanska vojska već ima nekoliko stotina vojnika stacioniranih u dvije baze. Također ima dva ratna broda u regiji te je jučer organizovala čarter-let iz glavnog grada Libana za državljane i njihove članove porodice.

Francuska: Glasnogovornik francuske vojske rekao je u utorak da će nosač helikoptera stići u istočni Mediteran u slučaju da Pariz odluči evakuisati svoje državljane iz Libana, izvijestio je Reuters. Njihovi planovi za nepredviđene situacije usredsređeni su na Cipar i aerodrom u Bejrutu, a također se razgovara o evakuacijama preko Turske.

Australija: 500 sjedišta osigurano je za Australce i članove njihovih porodica na komercijalnim letovima koji u subotu polijeću za Cipar, izjavila je jutros ministrica vanjskih poslova Penny Wong, nakon što su mjesta na nekoliko letova osigurana ranije ove sedmice. Avion Australskih odbrambenih snaga smješten je na Cipru kako bi pomogao u pripremama za nepredviđene situacije.

Kina: Više od 200 kineskih državljana evakuisano je iz Libana, uključujući oko 80 ljudi na brodu koji je u utorak stigao na Cipar, prema državnoj novinskoj agenciji Xinhua. Više od 140 kineskih državljana i njihovih porodica bilo je na čarter-letu koji je jučer stigao u Peking, dodaje Xinhua, prenosi Index.

Kanada: Ottawa je ranije ove sedmice objavila da je osigurala dodatnih 800 sjedišta na komercijalnim letovima koji napuštaju Liban za Kanađane i njihove porodice. Državni ministar globalnih poslova rekao je za CBC News da ako evakuacija postane neophodna, Kanada ima sporazume s Ciprom, Grčkom i Turskom te radi s SAD-om, Australijom i Francuskom kako bi "zajedno prilagodili svoje planove evakuacije".

Španija, Nizozemska, Južna Koreja i nekoliko drugih zemalja šalju vojne avione u Liban kako bi vratili svoje državljane kući.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo