03.10.2024 / 07:33 Svijet - Državno tužilaštvo

Otvorena istraga o pogubljenju ukrajinskih ratnih zarobljenika na istoku zemlje

Otvorena istraga o pogubljenju ukrajinskih ratnih zarobljenika na istoku zemlje
Foto: AP / Arhiv

Ukrajina je otvorila istragu o pogubljenju 16 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje je, kako se pretpostavlja, izvršila ruska vojska blizu Pokrovska, važnog grada na istoku te zemlje, saopštilo je državno tužilaštvo u Kijevu, prenosi Beta.

"Ovo je najmasovniji poznati slučaj pogubljenja ukrajinskih ratnih zarobljenika na liniji fronta”, izjavio je glavni državni tužilac Andrij Kostin, a prenosi se u saopštenju njegove kancelarije uz tvrdnju da “ubistva i mučenja zatvorenika nisu slučajnost, već smišljena politika” Rusije.

Tužilaštvo je reklo agenciji AFP da posjeduje informacije o tome da su “na bojnom polju pogubljena najmanje 92 ukrajinska vojnika koja su se predala”, i da ta cifra uključuje ono što se dogodilo u blizini Pokrovska.

Istraga se tiče “kršenje zakona i običaja ratovanja” i “ubistva s predumišljajem”.

Do toga je došlo pošto su se na društvenim mrežama pojavile informacije o pomenutoj egzekuciji, uključujući i navodni snimak pogubljenja, navodi se u saopštenju tužilaštva objavljenom na Telegramu.

Snimak, koji opisuje tužilaštvo, prikazuju grupu zarobljenih ukrajinskih vojnika kako ih izvode iz jedne plantaže nakon čega su postrojeni, a potom je na njih “namjerno otvorena vatra”.

“Ranjenici, koji su davali znake života, ubijeni su iz neposredne blizine rafalom iz automatske puške”, dodaje se u saopštenju.

Navodni zločin je počinjen u blizini sela Nikolajevka i Suhi Iar, u oblasti Pokrovsk, saopštilo je tužilaštvo, pozivajući se na izvještaje medija.

Dvije zaraćene strane se međusobno optužuju za ubijanje ratnih zarobljenika još od februara 2022. godine kada je otpočela invazija Rusije na Ukrajinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo