30.09.2024 / 09:26 Svijet - Niko više nije siguran

Hamas: Naš komandant u Libanu ubijen u izraelskom napadu

Hamas: Naš komandant u Libanu ubijen u izraelskom napadu
Foto: X
Palestinski pokret Hamas saopštio je u ponedjeljak da je Izrael ubio njihovog komandanta Fateha Sherifa u zračnom napadu na njegovu kuću u izbjegličkom kampu El-Buss, na jugu Libana.

Sherif, njegova supruga Umayya Ibrahim Abdel Hamid, sin Amin i kćerka Wafa ubijeni su u zračnom napadu u ponedjeljak ujutro, navodi se u saopštenju.

Ranije je zvanična libanska Nacionalna novinska agencija (NNA) javila da su izraelski avioni po prvi put gađali kamp El-Buss u blizini grada Tira.

Od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze i naknadnih sukoba s Hezbollahom, izraelska vojska je u Libanu ubila nekoliko Hamasovih zvaničnika i boraca, uključujući pripadnike njegovog vojnog krila Brigade al-Qassam.

U januaru je u Libanu ubijen zamjenik šefa političkog biroa Hamasa Saleh al-Arouri, a lider Hezbollaha Fouad Shukr u julu.

Izrael je od 23. septembra započeo najintenzivniji napad na Liban otkako su sukobi s Hezbollahom počeli prije skoro godinu dana.

U napadima na Liban ubijeno je najmanje 916 osoba, uključujući žene i djecu, a povrijeđeno je 2.709, saopštile su libanske vlasti.

Strahovi od šireg regionalnog rata intenzivirali su se nakon izraelskog ubistva nekoliko lidera Hezbollaha, posebno generalnog sekretara Hassana Nasrallaha.

Nasrallah je ubijen u vazdušnom napadu u petak uveče tokom kojeg je Izrael navodno bacio 85 tona bombi na metu u naselju Haret Hreik, uporištu Hezbollaha u južnom Bejrutu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo