30.09.2024 / 11:06 Svijet - Važno obraćanje

Iran o mogućem sukobu s Izraelom: Ne bojimo se rata

Iran o mogućem sukobu s Izraelom: Ne bojimo se rata
Foto: Arhiva
Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kaže da Iran neće ostaviti nijedno izraelsko "zločinačko djelo" bez odgovora.

Govoreći na sedmičnoj konferenciji za novinare, svojoj prvoj otkako je u petak u izraelskom napadu ubijen visoki general Korpusa Revolucionarne garde Irana, Kanaani kaže da Iran ne traži rat, ali ga se ne boji, prenosi Reuters.

Njegovi komentari podsjećaju na one iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija, koji je tokom vikenda rekao da akcije Izraela neće ostati "neosvećene". Hezbolah – koji Izrael cilja u Libanu – jedna je od brojnih milicija u regionu koje podržava i finansira Iran.

U međuvremenu, najmanje 100.000 ljudi prešlo je iz Libana u Siriju kako bi izbjegli izraelske zračne napade, kaže visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

"Odliv se nastavlja", kaže on, dodajući da osoblje UN-a pruža pomoć na četiri granična prelaza.

- To je ažuriranje podataka o brojkama koje smo vam jučer iznijeli, a prema kojima je blizu 80.000 pobjeglo u Siriju u proteklih sedam dana. Od toga je 36.000 Sirijaca, a 41.300 Libanaca, prema libanonskom ministru Naseru Yasinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo