25.09.2024 / 17:37 Svijet - Rat na Bliskom istoku

Izrael: Pripremamo se za kopneni napad na Liban; Blinken: Ozbiljan rizik od daljnje eskalacije

Izrael: Pripremamo se za kopneni napad na Liban; Blinken: Ozbiljan rizik od daljnje eskalacije
Foto: Agencije
Izraelski udari na Liban imaju za cilj pripremiti teren za mogući ulazak trupa i nastaviti degradirati Hezbolah, rekao je komandant izraelske vojske Herzi Halevi izraelskim trupama referirajući se na moguću izraelsku kopnenu agresiju na Liban.

"Ovo je i priprema terena za vaš mogući ulazak u Liban i nastavak degradiranja Hezbolaha", poručio je izraelskoj vojsci.

“Danas je Hezbolah proširio svoje udare, a kasnije danas dobit će vrlo snažan odgovor. Pripremite se. Danas ćemo nastaviti, ne stajemo, nastavljamo udarati i udarati ih posvuda. Cilj je vrlo jasan, sigurno vratiti Izraelce na sjever zemlje", dodao je.

"Da bismo to postigli, pripremamo proces manevra, što znači da ćemo ući u neprijateljski teritorij, ući u sela koja je Hezbolah pripremio kao velike vojne ispostave, s podzemnom infrastrukturom, pristajalištima i lansirnim rampama pripremljenim za napad na naš teritorij i napade na izraelske civile. Ući ćete unutra, uništiti tamošnjeg neprijatelja i odlučno uništiti njihovu infrastrukturu. To su stvari koje će nam omogućiti da kasnije sigurno vratimo stanovnike sjevera", rekao je Halevi.

Izraelska vojska već šalje rezervne brigade na sjevernu granicu s Libanom za "operativne misije" u tom području.

Antony Blinken, američki državni sekretar, rekao je da Washington i njegovi saveznici neumorno rade na izbjegavanju šireg rata između Izraela i Hezbolaha, saopćio je Reuters.

"Rizik od eskalacije u regiji je ozbiljan", rekao je i dodao da je "najbolji odgovor diplomatija, a naši koordinirani napori ključni su za sprječavanje daljnje eskalacije".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo