24.09.2024 / 11:04 BiH - Tuzla

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u TK

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u TK
Foto: FENA

Vlada Tuzlanskog kantona na danas održanoj sjednici dala je saglasnost na Program raspodjele sredstava za sufinansiranje programa putem kojih se ostvaruju opći interesi i strateški ciljevi u naučnoistraživačkom radu u tom kantonu.

Ovim programom utvrđena je raspodjela ukupno 301.683,08 KM, a na osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava za sufinansiranje programa putem kojih se ostvaruju opći interesi i strateški ciljevi u naučnoistraživačkom radu.

Od ukupnog iznosa 94.914,6 KM je dodijeljeno za naučnoistraživačke projekte u osnovnim, primijenjenim i razvojnim istraživanjima, 21.000 KM za sufinansiranje troškova izrade i odbrane doktorske disertacije, te 4.000 KM za sufinansiranje troškova odbrane magistarskog rada, odnosno osposobljavanje mladih nadarenih za naučnoistraživački rad, 4.000 KM za usavršavanje naučno istraživačkog kadra, 15.973,80 KM za izdavanje naučnih publikacija, 41.982,20 KM za organizovanje naučnih skupova, te 119.812,48 KM za obezbjeđivanje i održavanje naučnoistraživačke opreme i prostora za naučnoistraživački rad.

Na današnjoj sjednici Vlada je izmijenila i dopunila Program o rasporedu sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2024. godinu. Ovim izmjenama Vlada je osigurala sredstva za izgradnju dvije nove, te dodatna sredstva za završetak započetih radova na izgradnji fiskulturne sale.

Kako je to predviđeno današnjom odlukom osigurano je dodatnih 174.300 KM za izgradnju fiskulturne sale u osnovnoj školi "Hasan Kikić" u Gradačcu. Uz prethodno osiguranih 313.700 KM za prvu fazu izgradnje fiskulturne sale sa pomoćnim prostorijama i učionicama u ovoj školi, sada ukupno osigurana sredstva za ovu namjenu iznose 488.000 KM. Osim navedenih dodatnih sredstava za OŠ "Hasan Kikić", današnjim izmjenama i dopunama osigurano je i 676.400 KM za izgradnju fiskulturne sale u JU OŠ "Banovići Selo" u Banovićima, te 673.020 KM za izgradnju fiskulturne sale u područnoj školi Vučkovci JU OŠ "Mehmed - beg Kapetanović Ljubušak" u Gradačcu.

Na sjednici je data prethodna saglasnost na Prijedlog odluke Senata Univerziteta u Tuzli za upis dodatnog broja studenata koji su ispunili formalni uslov za upis preko broja kandidata predviđenog planom upisa za akademsku 2024/25. godinu, u statusu vanrednih studenata i studenata koji se sami finansiraju. Ovim će se omogućiti upis dodatnih 11 kandidata na Fakultet za tjelesni odgoj i sport, studijski program "Sportski trener", dva kandidata na Farmaceutski fakultet, studijski program "Farmacija" i jednog kandidata na Medicinski fakultet, studijski program "Opći studij medicine".

U skladu sa Programom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava sa pozicije Podrška povratku prognanih osoba, Vlada je danas dala saglasnosti na tri odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK o odobravanju pojedinačnih iznosa za realizaciju projekata. Općini Kalesija je odobreno 40.000 KM za izgradnju rasvjete u Mjesnoj zajednici Zukići, Općini Banovići je odobreno 41.000 KM za asfaltiranje puta u naselju Ikanovići, Mjesna zajednica Aljkovići, a Opštini Milići je odobreno 5.000 KM za opremanje Doma kulture u mjesnoj zajednici Nova Kasaba.

Nakon provedenih postupaka javne nabavke, te realizacije projekata, Vlada je danas dala saglasnosti na više odluka o prijenosu stalnih sredstava tako je nabavka radova termoizolacije zidova u JZU Dom zdravlja Živinice, ukupne vrijednosti 180.911,25 KM, prenesena u vlasništvo JZU Dom zdravlja Živinice, termoizolacija krova JZU UKC Tuzla, vrijednosti 65.985,26 KM, u vlasništvo JZU UKC Tuzla, nabavka radova ugradnje stolarije, vrijednosti 97.308,90 KM, u vlasništvo JZU Dom zdravlja Kalesija, a nabavka termoizolacije zidova, vrijednosti 63.481,89 KM, u vlasništvo Policijske stanice Kladanj MUP-a TK.

Kantonalna vlada je između ostalog dala saglasnost JU Univerzitet u Tuzli za raspisivanje konkursa za izbor u nastavnička zvanja bez zasnivanja radnog odnosa, Ministarstvu zdravstva za prijem državnog službenika stručnog savjetnika za oblast farmacije na neodređeno vrijeme, te Javnoj ustanovi Narodno pozorište Tuzla za prijem umjetničkog rukovodioca u radni odnos na određeno vrijeme na period do tri godine.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas donijela više rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora uosnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo