24.09.2024 / 12:39 BiH - Sarajevo

TIBiH o uvođenju javnog registra stvarnih vlasnika kompanija i analizi politički izloženih osoba

TIBiH o uvođenju javnog registra stvarnih vlasnika kompanija i analizi politički izloženih osoba
Foto: FENA

Učesnici okruglog stola „Usklađivanje sa evropskim standardima: Komparacija regulatornih pristupa BiH i Češke u borbi protiv pranja novca“, Transparency Internationala u BiH, (TIBiH) ukazali su na važnost uvođenja javnog registra stvarnih vlasnika kompanija i analize politički izloženih osoba.

Predstavljene su komparativne analize zakona sa partnerima iz TI Češke, a cilj je da se identifikuju sličnosti i razlike u zakonskim okvirima obje države.

Cilj okruglog stola, kako je kazao menadžer TI u BiH Emsad Dizdarević, je pokrenuti dodatnu debatu oko Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, koji je usvojen ove godine.

- Dvije osnovne manjkavosti koje smo pronašli u našem zakonu, to je registar stvarnih vlasnika i odredbe koje se tiču politički eksponiranih osoba, a koje su postavljene vrlo široko, a i implementacija bi mogla biti vrlo 'šarolika' – kazao je Dizdarević.

Registar stvarnih vlasnika, pojasnio je, vrlo je nejasno definisan zakonom i predstavlja jedan od ključnih preduslova za adekvatnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i finansiranja teorizma.

Stoga, dodao je Dizdarević, danas razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti prava, finansija, ekonomije, predstavnicima relevantnih institucija, nevladinih organizacija, kako bi zajednički razmotrili aktuelna pitanja, da „vidimo u kom pravcu u narednom periodu je potrebno da se razvija trenutna situacija i kako da unaprijedimo stanje“

Predstavnik IT Češke Marek Chromy kaže da je u Češkoj registar stvarnih vlasnika kompanija uspostavljen pri Ministarstvu pravde i otvoren je za javnost.

To je, kako kaže, posebno važno kod kompanija koje imaju složenu vlasničku strukturu, gdje je kompanija vlasnik druge kompanije.

- Ovdje se traži geneza, ko je stvarni vlasnik kompanije. Biznis registri u Češkoj daju dobar uvid da se to može istražiti od strane civilnog društva, novinara. Tako se prevenira borba protiv pranja novca – rekao je on.

Kako bi BiH bila dio EU, podsjeća Chromy, zakon u nekoj mjeri mora biti usklađen sa zakonodavstvom EU, jer ukoliko nisu ispunjeni minimalni uslovi, kriteriji, ulazak je nemoguć.

- Iako je dosta toga u BiH urađeno, ali je ključno da postoji registar stvarnih vlasnika kompanija, jer imamo 70 posto nezakonitih aktivnosti kojima se bavi mafija, a povezane su sa zakonitim biznisima i poslovnim subjektima. Drugi, jako bitan dio je analiza politički izloženih osoba – poručio je Chromy.

Stoga, današnja analiza i komparacija, obuhvataju ključne aspekte pravnog sistema sa posebnim akcentom na praksu primjene zakona.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo