24.09.2024 / 14:37 BiH - Goražde

Agencija za vodno područje rijeke Save za čišćenje korita Drine izdvojila 170.000 KM

Agencija za vodno područje rijeke Save za čišćenje korita Drine izdvojila 170.000 KM
Goražde

U užem gradskom jezgru u Goraždu počelo je čišćenje korita lijeve obale rijeke Drine, od naselja Pobarnik do mosta Alije Izetbegovića. Projekt sa 170.000 KM finansira Agencija za vodno područje rijeke Save.

Pomoćnica gradonačelnika za urbanizam i prostorno uređenje Adisa Borovac, naglašava da se korito Drine uz Iransko šetalište čisti ponovo nakon sedam godina.

- Nakon ishodovanja svih vodnih saglasnosti od Agencije, krenulo se sa radovima za koje je Agencija za vodno područje rijeke Save izdvojila 170.000 KM i radi se o čišćenju korita rijeke Drine na lijevoj obali gdje će naplavine i korov biti u potpunosti uklonjeni - pojasnila je Borovac.

Napomenula je da je čišćenje predviđeno po količini odvezenog otpada, a ne dužini korita te je izvjesno da će biti očišćene naplavine u užem gradskom jezgru. Da li će čišćenje eventualno biti nastavljeno uzvodno prema Baćcima, još nije poznato.

- Otprilike, predviđeno je čišćenje oko 8,5 hiljada kubika zemlje, nanosa, mulja i rastinja, tako da ćemo u konačnici vidjeti do kojeg dijela će se uspjeti očistiti. Mi smo imali Elaborat po kojem smo radili, gdje su izvučeni profili po kojima se izvode radovi. Oni bi trebali biti završeni do kraja mjeseca, zavisno od vremenskih uslova - precizirala je Borovac.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo