24.09.2024 / 15:02 BiH - Sarajevo

Bh. agencijama za provođenje zakona donirana oprema za službene policijske pse

Bh. agencijama za provođenje zakona donirana oprema za službene policijske pse
Foto: FENA

Svečanost uručivanja donacije opreme za službene policijske pse namijenjene agencijama za provođenje zakona u BiH upriličena je danas u Istočnom Sarajevu, u okviru OSCE-ovog projekta "Rješavanje sigurnosnih i bezbjednosnih rizika od nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom u BiH".

Oprema je donirana Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Brčko distrikta BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, Federalnoj upravi policije i ministarstvima unutarašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler je izjavio da je otkrivanje oružja i eksploziva ključno za javnu sigurnost i sprječavanje potencijalnih incidenata.

- Očuvanjem sigurnosti štite se pojedinci, organizacije i društvo, čime se razvija stabilno okruženje - rekao je Aggeler.

Istakao je da je današnja donacija dio šireg paketa podrške OSCE-a za 11 bh. agencija za provođenje zakona koje imaju ključnu ulogu u očuvanju sigurnosti BiH i njenih građana.

Projekt OSCE-a su donacijama omogućile Austrija, Češka, EU, Francuska, Lihtenštajn, Norveška, Slovačka, Njemačka, SAD i Turska.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo