24.09.2024 / 10:03 BiH - "Prva pomoć - svuda i svakoga"

Donacija defibrilatora za Općinu Centar

Donacija defibrilatora za Općinu Centar
Foto: Vijesti.ba

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je sa predstavnicima organizacije Crveni križ općine Centar Sarajevo i Crvenog krsta Slovenije tripartitni ugovor o donaciji tri AED aparata (defibrilatora).

 

Društvo crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Crvenim krstom/križom Slovenije, realizuje projekat „Prva pomoć – svuda za svakoga“. Podršku realizaciji projekta pružili su Ministarstvo odbrane Republike Slovenije, koje je i finansiralo projekat, a partner je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

AED aparat (defibrilator) sa tablom sa uputstvom za upotrebu biće postavljen na tri lokacije koje su predložene, a imaju video nadzor, električnu instalaciju i veći protok građana: Vječna vatra, objekat tržnog centra “ARIA” i treća lokacija u ulazu Društva crvenog križa BiH (Kranjčevićeva 2).

Defibrilator je elektromedicinski uređaj, odnosno oprema za defibrilaciju srca, koji utvrđuje prisustvo ili poremećaje srčanog ritma, i pomoću električnog udara “elektrošoka” preko spoljašnjih ili unutrašnjih elektroda normalizuje rad srca. Koristi se kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugih poremećaja srčanog ritma.

U vrijeme donacije održavaju su i pokazne radionice za građane na kojima prisustvuju volonteri iz Sarajeva koji su prošli obuku sa volonterima bolničarima iz Republike Slovenije.

Cilj pokaznih vježbi jeste pokazati širem građanstvu način i svrhu upotrebe AED uređaja, a u cilju zaštite života i zdravlja svih pojedinaca.

Ukupna vrijednost donirane opreme je 11.050 KM.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo