24.09.2024 / 09:10 BiH - Sarajevo

Nadbiskup Vukšić održao sastanak s delegacijom Američke biskupske konferencije

Nadbiskup Vukšić održao sastanak s delegacijom Američke biskupske konferencije
Foto: KTA
Vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić sastao se u ponedjeljak, 23. septembra, u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu s delegacijom Američke biskupske konferencije koju je predvodio nadbiskup metropolita Chicaga kard. Blase J. Cupich.

Nadbiskup Vukšić zahvalio je predstavnicima Američke biskupske konferencije na do sada iskazanoj solidarnosti i konkretnoj pomoći prilikom realizacije različitih projekata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Isto tako ih je informisao o trenutnom stanju u dijecezi pogotovo s naglaskom na izazove s kojima se susreće. Upoznao ih je i s pastoralnim projektima kao i o planovima za budućnost, saopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA).

Kardinal Cupich istaknuo je kako Američka biskupska konferencija pomaže ukupno 28 zemalja širom svijeta, te napomenuo kako i on ima hrvatske korijene i da imaju veliki broj svećenika koji su podrijetlom iz Srednje i Istočne Evrope, te smatraju potrebitim pružiti pomoć Crkvi u tim područjima u skladu sa svojim mogućnostima.

Inače, delegacija Američke biskupske konferencije boravi u višednevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Najprije su bili u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a u narednim danima posjetit će nekoliko institucija u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, među kojima i Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, Centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., KŠC Sv. Josip, Pastoralno-socijalni centar Sv. Josip u Gromiljaku, Nadbiskupsko sjemenište u Travniku, te svetište Sv. Ive u Podmilačju.

Obići će i Stadlerov dječji dom Egipat, te će imati sastanak s apostolskim nuncijem u BiH mons. Francis A. Chullikatom. Svoj boravak u BiH zaključit će posjetom Banjolučkoj biskupiji.

Susretu su prisustvovali generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, dok su u pratnji kardinala Cupicha bili pomoćni biskup Detroita mons. Jeffrey Monforton, koji je i predsjednik Pododbora za pomoć Crkvi u Srednjoj i Istočnoj Evropi, te pomoćnica direktora Ureda za pomoć Crkvi u Srednjoj i Istočnoj Evropi Jeniffer Healy.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo