23.09.2024 / 18:10 Ljepota i Zdravlje - Ministarstvo zdravstva KS

Počinju preventivni pregledi za pet najčešćih oblika raka

Počinju preventivni pregledi za pet najčešćih oblika raka
Foto: Služba za protokol i press KS
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović danas je potpisao ugovore s dvije javne i šest privatnih zdravstvenih ustanova koje će obavljati preventivne preglede u okviru projekta i Kampanje "Budimo odgovorni - život je u pitanju". 

Ta kampanja je prošle godine srušila rekorde preventivnih pregleda najčešćih oblika raka u Kantonu Sarajevo, tako da se nastavlja i ove godine.

Projekt je proširen na skrining programe raka prostate i raka pluća, osim postojećih - rak grlića materice, rak dojke i rak debelog crijeva.

Besplatni programi su osmišljeni kako bi omogućili rano otkrivanje bolesti i poboljšali ishode liječenja za različite starosne grupe. Za tu namjenu osigurano je 27.666 besplatnih pregleda koje finansira Ministarstvo zdravstva KS u ukupnom iznosu od milion KM.

Ugovore su potpisale zdravstvene ustanove koje su ispunile kriterije Javnog poziva za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda. Među njima su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Zavod za zaštitu žena i materinstva KS, ASA bolnica, BWN ginekologija, PZU-poliklinika Al Tawil Sarajevo, PZU - poliklinika Atrijum Sarajevo, PZU - Agram Sarajevo, PZU - poliklinika Alea dr. Kandić. Pravo učešća imale su sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite.

Ministar Hasanović još jednom je istakao važnost takvih pregleda, te pozvao građane da iskoriste te mogućnosti unapređenja brige o svom zdravlju. Očekuje da bi, realizacijom tog projekta, trebalo da bude pregledano oko 28.000 žena i muškaraca s područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje tih bolesti.

- To je rekordan broj, a ove godine proširili smo skrining program na rak pluća i rak prostate. Sretan sam što smo nastavili s projektom, koji potencijalno može spasiti nečiji život i ukazati na važnost preventivnog djelovanja. Već u srijedu, 25. 09. 2024. godine, najvjerovatnije krećemo s prijavama. Potrebno je da se svi oni koji žele iskoristiti te preventivne programe samo registruju i ispune određene kriterije, te pozivam građanke i građane da se prijave i iskoriste tu priliku. Detalji vezano za prijave bit će na platormi za registraciju, a Ministarstvo zdravstva KS je na raspolaganju za dodatne informacije - naveo je ministar Hasanović.

- Naglašeno je da će se, kroz ciljane edukacije i promotivne kampanje, utjecati na stvaranje navika za obavljanjem redovnih pregleda, kao i na podizanje svijesti o važnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo s posebnim osvrtom na skrining programe ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva, raka pluća i raka prostate - navodi se u saopćenju za javnost Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo