23.09.2024 / 09:55 BiH - Riječ psihijatra

Prof. Bravo Mehmedbašić: Za žrtve bludnih radnji uznemirujuće da se mogu sresti s počiniocima

Prof. Bravo Mehmedbašić: Za žrtve bludnih radnji uznemirujuće da se mogu sresti s počiniocima
Foto: FENA

Za žrtve koje su preživjele neke bludne radnje svakako može biti uznemirujuće, u smislu da se osjećaju manje sigurno, saznanje da oni koji su nad njima počinili takva djela mogu slobodno hodati ulicama i da je susret s njima moguć.

- To može biti "okidač" ako imate negativno iskustvo i kad su neke druge radnje u pitanju gdje ste vi bili oštećeni, žrtva. Vi u suočavanju sa svim podsjetnicima na to što vam se desilo možete doživjeti jedno uznemirenje, vraćanje misli na to, jednu remobilizaciju negativnog traumatskog iskiustva - kazala je za Fenu psihijatrica prof. dr. Alma Bravo Mehmedbašić.

Ona je bila zamoljena za komentar slučaja koji je uznemirio bh. javnost, u kojem je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom na godinu dana zatvora te da je potom tu kaznu otkupio. Priča je u javnost dospjela nakon što je 16. septembra mladić koji je bio njegova žrtva o tome javno progovorio.

Prof. Bravo, koja je i sudski vještak, kaže da svaka osoba reagira na svojstven način, ovisno od intenziteta traumatskog događaja, od toga kako je obradila psihički taj traumatski događaj.

- Znači ne može, generalno, svaka žrtva isto reagirati, ali je podsjetnik nešto uznemirujuće za preživjelog nekog negativnog iskustva. A svakako je podsjetnik ako bi sreli nekoga ko je učinio slično djelo - kazala je.

Prof. Bravo, međutim, nije komentirala mogućnost izmjena zakonskih rješenja koja omogućavaju otkup kazne u slučajevima bludnih radnji, budući da je to pravno pitanje za zakonodavce.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo