23.09.2024 / 09:38 BiH - "Rijeka mira"

Ministrica Pozder u akciji čišćenja i poribljavanja rijeke Drine

Ministrica Pozder u akciji čišćenja i poribljavanja rijeke Drine
Foto: Vlada FBiH
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder učestvovala je na festivalu "Rijeka mira" u Goraždu koji je organizovao Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Poziv ministrici za učešće je uputila predstavnica tog fonda za BiH Justine Coulson, a događaju su prisustvovali i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, kao i domaćin, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

- Kada je riječ o kvalitetnim projektima zaštite okoliša, aktivizma i društvene kohezije, vrlo rado učestvujem, naročito kada se radi o Goraždu i Drini. Zaista je bilo fenomenalno u pratnji aktivista, mladih ljudi iz Foče i Goražda, predstavnika UNFPA-a, ambasadora Sedara i gradonačelnika Imamovića zagaziti u Drinu i uzeti učešće u velikoj ekološkoj akciji čišćenja i poribljavanja ove predivne rijeke. Ovakvi događaji imaju višestruku korist i sigurno su poruke s ovog festivala važne za očuvanje Drine, ali i za buduće generacije koje zajedno trebaju uživati u njoj - kazala je Pozder.

Festival "Rijeka mira" je dio šireg projekta posvećenog očuvanju okoliša, društvenom aktivizmu i promovisanju zajedništva, a jedan od ključnih događaja festivala bila je velika akcija čišćenja i poribljavanja rijeke Drine.

Realizaciju projekta podržava Ambasade Slovenije u BiH, a UNFPA je ponosan što u tom važnom projektu ima Grad Goražde kao ključnog partnera u procesu implementacije svih aktivnosti, ali i resorno ministarstvo s ministricom Pozder koja je podržala projekt, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo