7°C
Mostar 17°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 12°C

06.09.2024 / 20:00 BiH - Tuzla

Liječenje matičnim ćelijama: Šansa za novi život pacijentima sa karcinomom

Liječenje matičnim ćelijama dosta je pouzdana metoda u liječenju karcinoma. UKC Tuzla jedini je centar u BiH koji radi alogene transplatacije koštane srži, odnosno, transplatacije donacijom srodnika.

Godišnje se u ovom zdravstvenom centru uradi od 20 do 25 transplatacija koštane srži. Svoj red na transplataciju čeka Mersiha Branković iz Tuzle. Za šokantnu dijagnozu je saznala u januaru ove godine, do danas je već prošla je proces hemoterapije.

„Odmah sam primljena na Odjeljenje hematologije UKC Tuzla. Počela sam primati kombinovanu kemoterapiju, poslije treće sam u remisiji, što znači da bolest miruje. Završila sam šesti ciklus. Čekam sedmi i osmi i u fazi sam mobilizacije ćelija za transplataciju“, kaže Mersiha.

Matične ćelije za Mersihino liječenje su dale sestra i kćerka, jer mobilisanje njenih ćelija nije uspjelo.

„Sada smo u fazi nabavke jednog lijeka i nadam se da će taj lijek pomoći da ja sama sebi budem donor, ako ne uspijemo, biće sestra ili kćerka donori“, dodaje Mersiha Branković.

U sličnoj situaciji je Zumreta Arnaut iz gračanice. Dijagnozu Non Hočkin limfom dobila je prije dvije i po godine.

„Poslije osam mjeseci ponovo se sve vratilo. Sada sam u drugom procesu liječenja sa šest ciklusa i imuno terapijom. Završila sam sa terapijama u petak, sve je gotovo i sada sam pred sam čin transplatacije. Čekaju da se oporavi koštana srž da bi odradili uzimanje matičnih ćelija. I ljekari i ja se nadamo da ću biti sama sebi donor“, kazala nam je Zumreta.



I Zumreta i Mersiha će transplataciju raditi u UKC Tuzla. O ovoj ustanovi je u protekle dvije decenije urađeno 185 transplatacija matične ćelije. Dvije trećine pacijenata su iz Tuzlanskog, a jedna trećina iz drugih kantona.

„Kada je u pitanju alogenična transplatacija, 100 % podudarna srodna, tu smo u okviru ishoda i komplikacija u Evropi i svijetu.

Što se tiče autolognih transplatacija gdje je pacijent sam sebi davalac, tu smo ispod prosjeka prijavljenih u Evropi i svijetu. Mi smo jako, jako zadovoljni“, kazala je Azra Jahić, načelnica Klinike za hematologiju i transplataciju matične ćelije hematopoeze u UKC Tuzla.

Postoje komplikovani slučajevi koji se ne mogu liječiti u BiH, pa se mnogi građani liječe u Turskoj. U pitanju je veoae komplikovana genetski modifikovana terapije protiv tumorskih ćelija.

„Mi smo jedina bolnica u jugoistočnoj Evropi koja može to raditi. Mi smo dobijali pacijente iz Bosne i počelo je to dobro. Nadam se u budućnosti da ćemo pomagati i dalje pacijentima iz Bosne u tom aspektu“, kazao je Siret Ratip, iz Acibadem Hospital, Turska

Nova iskustva i nove informacije u ovoj oblasti, tuzlanski ljekari razmijenit će sa kolegama na 2. Simpozijumu o Transplantaciji matične ćelije hematopoeze koji traje u Tuzli.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo