9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 10:57 BiH - Historijski dan

Obilježena 29. godišnjica oslobođenja Bosanskog Petrovca

Obilježena 29. godišnjica oslobođenja Bosanskog Petrovca
Foto: FENA

Prije 29 godina oslobođen je Bosanski Petrovac, a tim povodom je održana svečanost u znak sjećanja na ovaj historijski dan.

 Oslobađanje ovog kraja označilo je kraj stradanja i patnji nesrpskog stanovništva koje je bilo protjerano ili korišteno kao živi štit tokom proteklog rata. Danas, Bosanski Petrovac služi kao pozitivan primjer kako se, i nakon ratnih sukoba, može graditi zajednička budućnost i suživot.

Načelnik općine Bosanski Petrovac Mahmut Alagić, u obraćanju na svečanosti, istaknuo je važnost oslobodilačkih snaga 5. i 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujući pripadnicima 5. i 7. korpusa koji su oslobodili naš grad, stvoreni su uvjeti za povratak svih građana u Bosanski Petrovac. Naš najveći ponos je činjenica da mi danas ovdje imamo jednu pozitivnu klimu uz toleranciju i suživot jednih pored drugih - izjavio je Alagić.

Svečanost je obilježena prisustvom mnogih građana, predstavnika lokalne i kantonalne vlasti, kao i povratnika koji su ponosni na obnovu zajednice. Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić, također se obratio prisutnima, naglašavajući kontinuiranu podršku razvoju Bosanskog Petrovca, jedne od najmanjih općina u kantonu.

- Mi smo uvijek bili uz građane Bosanskog Petrovca i ostajemo na putu razvoja. Odali smo počast svima onima koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog grada - kazao je Hušić.

Osim centralne svečanosti, obilježavanje Dana oslobođenja upotpunili su i prigodni sadržaji. Organiziran je sat historije, gdje su građani i mladi imali priliku čuti o herojskim akcijama koje su dovele do oslobođenja. Također, održan je marš mira u znak sjećanja na sve one koji su izgubili živote tokom ratnih godina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo