9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.09.2024 / 08:59 BiH - Danas sjednica

Ozbiljne optužbe na račun Radinkovića, hoće li doći na čelo SIPA-e!?

Ozbiljne optužbe na račun Radinkovića, hoće li doći na čelo SIPA-e!?
Foto: Vijesti.ba

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, kao tačka dnevnog reda, trebalo bi se nać imenovanje direktora SIPA-e.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u petak je kao svoj prijedlog uputio ime Slobodana Radinkovića, koji je bio trećerangirani na listi koju je sačinio Nezavisni odbor Parlamenta BiH sda 65 bodova. Prvi je bio aktuelni direktor SIPA-e Darko Ćulum sa 68 bodova, drugi Ljubiša Pandurević sa 67 bodova.

“Vodio sam računa da se radi o profesionalcu, čovjeku koji je uspješno uradio sve do sad date i povjerene radnje i zadatke. A uvijek sam vodio računa i o tome da to bude konsenzus što se tiče srpskog korpusa”, rekao je Nešić.

U međuvremenu su se pojavile indikacije da postoje inkriminirajući podaci po Radinkovića koji ga dovode u vezu s osobama iz kriminalnog miljea.

“Trojka će jedinstveno nastupiti. Još ne znam konačan stav. Neću biti prisutan na Vijeću ministara jer ću biti van Sarajeva”, izjavio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Centar za sigurnosne studije upozorava da je iza paravana još jedan primjer zloupotrebe sistema:

“Po ko zna koji put, u praksi političari dokazuju da se ismijavaju kako međunarodnoj zajednici, koja uporno okreće glavu od ovakvih i sličnih primjera, tako i građanima kojima se lažno predstavlja kvalitetan i pravično uspostavljen sistem odabira najviših kadrova u policijskim strukturama.”


(Vijesti.ba)

Izdvajamo