9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.09.2024 / 10:32 BiH - Saopćenje

U Ključu obilježena 29. godišnjica oslobođenja općine

U Ključu obilježena 29. godišnjica oslobođenja općine
Foto: FENA

Dan oslobođenja općine Ključ, 29. godišnjica slobode, svečano je obilježen 15. septembra uz prisustvo brojnih građana, predstavnika općinske i kantonalne vlasti te drugih gostiju. Centralni dio manifestacije bio je održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća, na kojoj su se okupili ključni akteri lokalne zajednice kako bi obilježili ovaj značajan datum.

Nakon sjednice, na Trgu Alija Izetbegović, cvijeće je položeno u znak sjećanja na poginule borce i sve one koji su doprinijeli oslobađanju Ključa. Ceremonija polaganja cvijeća održana je uz prisustvo Jedinice za odavanje počasti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, što je dodatno naglasilo važnost ovog dana za općinu i njene stanovnike.

Građanima su se u Domu kulture obratili općinski načelnik Nedžad Zukanović, komandant Amir Avdić, te ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Svi govornici istaknuli su značaj slobode i sjećanja na hrabre borce koji su dali živote za oslobođenje Ključa.

Nakon zvaničnih obraćanja, uslijedio je kulturno-zabavni program, koji je uljepšao nastup popularnog pjevača Nihada Fetića Hakale. Građani su uživali u opuštenoj atmosferi, dok je druženje upotpunjeno roštiljem, gulašem, proizvodima od meda, te poslasticama, uključujući veliku tortu koja je postala tradicionalni dio ove manifestacije.

Obilježavanju Dana oslobođenja doprinijela su brojna lokalna udruženja i sportski klubovi. Članovi maratona sportskih rekreativaca Unsko-sanskog kantona, biciklističkog maratona rekreativno-biciklističkog kluba "Fantek", kao i članovi udruženja "Ljubitelji prirode" EKO-SPORT i PD "Ključ", organizirali su niz aktivnosti u čast ovog dana. Također, Udruženje privrednika općine Ključ učestvovalo je u organizaciji događaja, dok su takmičari u stonom tenisu pokazali svoje vještine u sportskom dijelu manifestacije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo