7°C
Mostar 17°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 12°C

06.09.2024 / 19:38 BiH - Bihać

Sajm EKOBIS - Održana prezentacija 'Čudesni svijet gljiva Nacionalnog parka Una'

Sajm EKOBIS - Održana prezentacija 'Čudesni svijet gljiva Nacionalnog parka Una'
Foto: Fena
U okviru sajma EKOBIS 2024, Nacionalni park Una organizovao je prezentaciju pod nazivom „Čudesni svijet gljiva Nacionalnog parka Una“.

Riječ je o istraživačkom projektu finansiranom sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, s ciljem očuvanja biljnog i životinjskog svijeta tog parka. Vrijednost projekta je 80.000 KM, a realizovan je tokom dvije godine.

Projekat je vodila Rejhana Hadžić, stručni saradnik za opće i kadrovske poslove u Nacionalnom parku Una, koja je istakla rezultate i značaj tog istraživanja.

- Radili smo sa eminentnim stručnjacima, poput gljivara Šemse Bajrića i profesorice Vildane Alibabić sa Biotehničkog fakulteta. U projekat su bili uključeni i tim gljivara iz Udruženja 'Blagva', kao i naši uposlenici. Uspjeli smo identificirati preko 720 vrsta gljiva, a projekat je mogao trajati još duže, sigurno bismo otkrili i više vrsta. Izradili smo brošuru o rezultatima, koja će poslužiti kao osnova za buduće turističke ponude unutar parka - pojasnila je Hadžić.

Šemso Bajrić, poznati gljivar iz Bihaća, pojasnio je prisutnima koliko je važno da se nastavi istraživanja gljiva u Nacionalnom parku Una.

- Jedan broj gljiva pojavljuje se svakih pet do deset godina, pa je potrebno kontinuirano istraživanje. Nacionalni park Una treba usmjeriti maksimalnu pažnju na istraživanje svih oblika života, jer tek kada istražimo sve oblike, moći ćemo primijeniti adekvatne metode zaštite - kazao je Bajrić.

On je također naglasio odgovornost čovjeka prema očuvanju prirode.

- Čovjek, kao najinteligentnije biće, ima posebnu odgovornost da stvori harmoničnu sredinu u kojoj svi oblici života mogu funkcionirati bez ugrožavanja. Ako budemo vođeni isključivo ekonomskim interesima, riskiramo destrukciju prirode. - dodao je Bajrić.

Ovaj projekat ne samo da doprinosi boljem razumijevanju prirodnog bogatstva Nacionalnog parka Una, već i jača svijest o potrebi očuvanja okoliša i održivog razvoja, što je od ključne važnosti u vremenu klimatskih promjena i sve veće degradacije prirode.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo