5°C
Mostar 18°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

31.08.2024 / 17:17 Kultura - Brčko

Zatvorena 24. međunarodna likovna kolonija 'Sava'

Zatvorena 24. međunarodna likovna kolonija 'Sava'
Foto: FENA

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić zatvorio je danas 24. međunarodnu likovnu koloniju „Sava“.

Dodjeljujući zahvalnice učesnicima kolonije, Nišić je rekao da su umjetnici kroz jednosedmični rad u Brčkom dali svoj doprinos promociji grada i Distrikta.

- Jedna kulturna i kultna manifestacija koja je obilježila ove dane u Distriktu i rekao bih da je naš grad bio u kulturnom epicentru likovne umjetnosti. Od devet učesnika njih sedam su akademski slikari koji su raznim tehnikama predstavili i Savsku lepiricu, a nama ostaje zadatak da ovaj jedinstveni insekt pretvorimo u simbol grada - rekao je Nišić novinarima.

On je naglasio da Savska lepirica kroz turističku promociju treba da bude primjer kako se pravi turistička ponuda.

Koordinator 24. međunarodne likovne kolonije „Sava“ Zvonimir Marić istakao je da su slikari tokom svog rada na koloniji bili izuzetno produktivni i da su iza sebe ostavili 30 radova koji će brčanskoj publici biti naknadno predstavljeni.

- Turističkoj organizaciji smo poklonili jedan rad na temu Savske lepirice i smatramo da će ona biti najbolje čuvana u prostorijama ove organizacije kako bi ova tema bila upotrebljena za izradu suvenira našeg grada - naglasio je Marić.

U ime Turističke organizacije Brčko distrikta član Upravnog odbora profesor doktor Aleksandar Đurić istakao je da ovakve kolonije mogu dati motivaciju za buduće promotivne materijale Distrikta.

- Drago mi je da je odbor umjetnika odabrao jednu izvedbu ove kolonije i poklonio je našoj organizaciji koja umnogome može pomoći razvoju manifestacionog turizma u Brčko distritu - zaključio je Đurić.

Na 24. međunarodnoj likovnoj koloniji „Sava“ učestvovalo je devet slikara iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koji nisu krili svoje zadovoljstvo organizacijom ove već sada tradicionalne slikarske manifestacije.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo