9°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

09.09.2024 / 21:00 Kultura - Doma kulture

U Kaknju otvorena izložba 'Kakanj u osmanskim dokumentima 15. – 19. stoljeće'

U Kaknju otvorena izložba 'Kakanj u osmanskim dokumentima 15. – 19. stoljeće'
Foto: FENA
Izložba pod nazivom "Kakanj u osmanskim dokumentima 15. – 19. stoljeće" autora dr. Emira Demira otvorena je večeras Foajeu Doma kulture Kakanj.

Riječ je o izložbi prvoj takve vrste koja se organizira u Kaknju i koja kroz više od pedeset dokumenata iz Osmanskog arhiva govori o društvenim prilikama u Kaknju i njegovoj okolini pod osmanskom vlašću u rasponu od četiri stoljeća.

Organizatori izložbe Bošnjačka zajednica kulture ˝Preporod˝ Kakanj i Fondacija ˝Spektrum˝ Sarajevo su omogućili, u saradnji sa JU Kulturno-sportskim centrom Kakanj, da izložbeni eksponati u prostoru Doma kulture ostanu do kraja mjeseca kako bi učenici osnovnih, srednjih škola i svi zainteresirani građani imali priliku da je posjete.

Autor izložbe „Kakanj u osmanskim dokumentima, XV-XIX stoljeće“ Emir Demir kaže za Fenu da ona predstavlja nastavak rada na sakupljanju dokumenata koji se vežu za današnju teritoriju Kaknja i stanovništvo koje je živjelo na ovom području u periodu nakon dolaska Osmanlija u Bosnu.

Navodi da izložba ovaj put obuhvata pedeset dokumenta od kojih se većina prvi put prikazuje široj javnosti, dok je manji dio njih prezentiran kroz prethodne knjige sa sličnom tematikom.

- Kakanjci i Kakanjke imaju priliku saznati informacije o stanju nakon samih osmanskih osvajanja, potom vidjeti izložene berate/ukaze, arzove/molbe, sudska rješenja i slično. Također, neizostavni su podaci o vjerskim objektima: džamijama, tekijama, Sutješkom samostanu. Kroz katastarske dokumente, kadijske sidžile i porezne knjige se mogu vidjeti i danas poznata prezimena. Pažnju privlače i dokumenti o iseljavanju nakon austrougarske okupacije, te specifični i najstariji epitafi sa nišana. Nadamo se da smo našu lokalnu zajednicu obogatili novim kulturno-historijskim sadržajem - kaže Demir.

Jedan od organizatora izložbe Alen Zečević ističe za Fenu da je izložba, kako su i očekivali, izazvala veliko interesovanje građana Kaknja koji do sada nisu imali priliku posjetiti jedan ovakav kulturno-edukativni događaj u svom gradu.

Navodi da je na 22 panoa posjetiocima predstavljeno preko 50 dokumenata, praćenih njihovim autentičnim fotografijama i prevodom, a koji hronološki govore o povijesti Kaknja u posljednih pet stoljeća.

- Imali smo priliku da vidimo dokumente koji svjedoče privrednim, ekonomskim i vjerskim odnosima u Kaknju, te drugim interesantnim deštvenim aktivnostima u lokalnoj zajednici. Tako smo bili u mogućnosti čitati dokumente koji govore o derviškoj tekiji u Donjem Kaknju, detaljima obnove franjevačkog samostana u Sutjesci, vakufima i vrlo vrijednim popisima Kakanjaca u spahijskom vojnom redu. Autor izložbe, naš sugrađanin, jedan je od nesumnjivo produktivnijih istraživača ne samo historiji Kaknja nego i povijesti Bosne i Hercegovine. Broj posjetilaca izložbe za njega i organizatore je posebno priznanje, zbog čega događaji poput ovog i imaju smisao. U tom smislu, upućujem im riječi zahvalnosti - rekao je Zečević.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo