9°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

14.09.2024 / 12:53 Kultura - "New Era"

Klimatske promjene i njihov uticaj na društvo u fokusu izložbe koja je u toku u Banjoj Luci

Klimatske promjene i njihov uticaj na društvo u fokusu izložbe koja je u toku u Banjoj Luci
Foto: FENA

Posjetioci Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci do 5. novembra mogu da pogledaju grupnu intermedijsku izložbu "New Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama”.

Mladen Banjac, viši kustos u Muzeju savremene umjetnosti RS, za Fenu kaže da je izložba zapravo rezultat projekta koji realizuju Muzej savremene umjetnosti RS, Muzej savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne i savremene umjetnosti iz Кostanjevice na Кrki u Sloveniji.

Izložba New Era je rezultat projekta koji je realizovan u okviru programa Cultural priorities for Western Balkan, finansiran od strane Evropske unije, zajedno sa Britisch councilom, UNESCO-om i italijanskom razvojnom agencijom.

- Muzej savremene umjetnosti RS kao nosilac projekta prepoznat je kao pouzdan partner tako da smo dobili puna sredstva da realizujemo seriju od tri zaista fantastične izložbe koje se bave temom koja je, slobodno mogu da kažem, jedna od najaktuelnijih ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu. To su klimatske promjene, ekologija i njihov uticaj na društvo danas - objašnjava Banjac.

U skladu s tim, kako dodaje, Muzej savremene umjetnosti RS pozvao je partnerske institucije Muzej savremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Galeriju Božidar Jakac iz Kostanjevice.

Banjac i još dva kustosa iz Novog Sada i Kostanjevice - Sanja Kojnović Mladenov i Miha Colner pozvali su 12 umjetnika i umjetničkih grupa iz BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji se bave temom klimatskim promjena da se kroz prizmu umjetnosti odazovu kako bi zajedničkim snagama napravili izložbu.

- Izabrano je 12 umjetnika i umjetničkih grupa i zaista je rezultat bio više nego zadovoljavajući. Kritike su više nego pozitivne - navodi Banjac i podsjeća da su izložbe prvo bile u Srbiji i Sloveniji.

Izložba se više fokusira na, kako kaže, različite umjetničke medije koji na individualne načine, odnosno umjetničke poetike, promišljaju temu klimatskih promjena i kako one utiču na nas.

Umjetnici čiji radovi su izloženi do 5. novembra u Muzeju savremene umjetnosti u Banjoj Luci su Igor Bošnjak, Isidora Branković, Jovan Došenović, Dejan Marković, Marija Marković, Danilo Milovanović DNLM, Bojan Mrđenović, Helena Tahir, Nikola Tomić, Adrien Ujhazi i umjetničke grupe diSTRUКTURA i PLATEAURESIDUE.

- Izložba ima za cilj da aktivira publiku pa pozivam sve da prate medijske kanale Muzeja savremene umjetnosti RS jer je pripremljen intenzivan prateći program koji će se takođe baviti ovim temama. Ne strogo iz prizme umjetnosti, pa će tako u naredna dva mjeseca biti svakako dosta sadržaja za sve posjetioce Muzeja da malo promišljaju na ovu temu koja se tiče svih nas - poručuje Banjac.

Odabrana djela za izložbu donose suštinsko promišljanje ljudske intervencije na životnu sredinu i društvenih pojava koje utiču na klimatske promjene, te daju poseban uvid na ekološke probleme iz aspekta savremene umjetnosti. Na ovaj način pokrenuta su pitanja društvene odgovornosti, prikazujući širok spektar ekoloških tema – od međusobne interakcije živih organizama i njihovih zajednica do njihove interakcije sa životnom sredinom.

Teme kojima se umjetnici bave su univerzalne i prvenstveno se odnose na uništavanje životne sredine, podizanje svijesti o klimatskim i društvenim promjenama, probleme koje donose savremene tehnologije, kao i na njihov uticaj na društvo i pojedinca.

Posjetioci će na izložbi moći da pogledaju radove u različitim medijima - od slikarstva preko video radova, instalacija do novomedijskih umjetnosti i bio i ekoloških praksi kao posebnog izraza u savremenoj umjetnosti. Organizovanjem velike grupne izložbe umjetnika iz regiona otvara se mogućnost za stvaranje jedinstvene platforme za kulturni i umjetnički dijalog i samim tim pozicionira lokalna umjetnička scena u evropski kontekst.

Izložbu će pratiti i serija programa sa panel diskusijama i produkcija podkast emisija koje će se fokusirati na ciljeve projekta.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo