9°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

09.09.2024 / 16:22 Kultura - Pitanje upravljanja

HDZ-ova ministrica ugrozila NUBBiH, hoće li reagovati Schmidt?

HDZ-ova ministrica ugrozila NUBBiH, hoće li reagovati Schmidt?
Foto: Ilustracija
Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH obratio se predstavnicima vlasti u BiH sa velikom zabrinutošću prema dugotrajnom zanemarivanju sedam državnih institucija kulture, a posebno prema NUBBiH. Već više od 30 godina, kako ističu, suočavaju se sa neadekvatnim odgovorom na pitanje upravljanja ovim institucijama.

U dopisu upućenom Vijeću ministara BiH, Ministarstvu civilnih poslova, Sudu BiH te Uredu visokog predstavnika navode kako se čini da su, iako su svi nadležni organi svjesni važnosti NUBBiH kao ključnog čuvara kulturnih i naučnih resursa Bosne i Hercegovine, svi dosadašnji napori za rješavanje ovih pitanja pali u vodu.

"Najnoviji incident, koji je rezultirao time da NUBBiH ostane bez upravljačkih struktura od 9. septembra 2024. godine, jasno pokazuje da su nadležne institucije još jednom pokazale svoju neodgovornost. Od 9. septembra 2024. godine NUBBiH je ostala bez potpisnika, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje institucije. Šutnja i ignorisanje ministrice Civilnih poslova Dubravke Bošnjak u ovom kritičnom periodu je, ne samo zabrinjavajuća, već i apsurdna. Odgovornost kao ministrice za civilne poslove uključuje i nadzor nad institucijama koje su od strateškog značaja za našu kulturnu baštinu. Odsustvo komunikacije i konkretnih akcija od strane ministrice je neprihvatljiva zbog nepoštivanja važećeg Zakona o bibliotečkoj djelatnosti BiH (Službeni list Republike Bosne i Hercegovine br. 37/95 - Član 30.) prema kojem NUBBiH pripada državnom nivou vlasti i koji je dužan imenovati organe upravljanja i nadzora, a koji bi dalje birali direktora, odnosno organ rukovođenja", navode iz NUB-a.

Ovom prilikom pozvali su Sud Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika da se aktivno uključe i pruže neophodnu pomoć u rješavanju ovog problema.

"Naša država ne može sebi priuštiti luksuz da zanemaruje ili odgađa rješavanje pitanja koja se tiču očuvanja kulturnog identiteta i obrazovnih resursa", dodali su.

Uposlenici NUBBiH zahtijevaju:

1. Hitno imenovanje upravljačkih struktura NUBBiH, potrebno je imenovati nove članove uprave i osigurati nesmetano funkcionisanje

2. Da nadležni organi preuzmu odgovornost i obavijeste javnost o planiranim koracima i rokovima za rješavanje situacije

3. Pozivaju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Sud Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da provedu neophodne reforme i pruže podršku NUBBiH kako bi se spriječila slična situacija u budućnosti.

Ako se upravljačko tijelo NUBBiH ne formira u najkraćem mogućem roku, suočit će se, naglašavaju, s brojnim ozbiljnim problemima kao što su isključivanje električne energije što će rezultirati obustavom usluga bibliotečkog sistema BiH (COBISS.BH), gašenje registra naučnih radnika E-CRIS.BH, CIP, ISBN, ISSN, ISMN i DOI agencije i sl.

Pozivamo sve relevantne institucije da hitno poduzmu konkretne korake kako bi se formiralo novo upravljačko tijelo NUBBiH i osiguralo normalno funkcionisanje ove ključne institucije. Ova kriza, ističu, zahtijeva brzu i odlučujuću reakciju kako bi se spriječile daljne štete i očuvala kulturna i obrazovna baština Bosne i Hercegovine.

"Ovo pismo je poziv na buđenje za sve odgovorne aktere da prepoznaju ozbiljnost situacije i postupaju odgovorno. Naša kulturna baština i obrazovni resursi ne mogu čekati vječne administrativne birokracije. Očekujemo vašu hitru reakciju i konkretne korake ka rješavanju ovog problema", zaključili su iz NUB-a u svom dopisu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo