5°C
Mostar 18°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

30.08.2024 / 09:53 Kultura - Novi Travnik

Predstavljen roman 'Rak duše' o ratnim traumama kod djece

Predstavljen roman 'Rak duše' o ratnim traumama kod djece
Foto: FENA

Roman "Rak duše", autora Željka Gorete u izdanju HKD Napredak Vitez, predstavljen je sinoć u Novom Travniku.

Voditelj programa bio je historičar i etnolog Velimir Bugarin, a roman su predstavili profesor Dragan Volić i književnik Željko Kocaj.

Prema riječima recenzenta romana, profesora psihologije Ante Zelića iz Zagreba, materijali za roman „Rak duše“ stručno su istraženi, a sam roman plastično opisuje nastanak i manifestaciju ratne traume kod djece od koje tematike mnogi autori zaziru.

Traumatsko iskustvo glavnog lika, desetogodišnjeg dječaka, i njegova kasnija sudbina opisani su skoro kao školski primjer iz priručnika o posttraumatskom stresnom poremećaju, „raku duše“, gdje je uočljiva namjera pisca što slikovitije prikazati traumatsko iskustvo, reakcije i njegov oporavak.

Radnja romana započinje ratnim djelovanjima u Lašvanskoj dolini i nastavlja se liječenjem njegovog glavnog lika u Zagrebu. Nakon njegove spoznaje o mogućnosti prestanka neprekidnog ponavljanja traume eliminacijom njezinih uzročnika, radnja romana se seli nazad u Bosnu i Hercegovinu, a završava se u Alžiru dvadeset godina nakon njezinog nastanka.

Željko Goreta rođen je 1961. godine u Bosanskom Šamcu, a do sada je objavio povijesni roman iz vremena Drugog svjetskog rata na engleskom jeziku „From the Other Side of the Gun“ 2015. godine i njegovu hrvatsku verziju „S druge strane ciljnika“ 2017. godine. Također je objavio i povijesni roman iz istog perioda pod naslovom „Beznadnici“ 2020. godine.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo