5°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 15:22 Zanimljivosti - Tomislavgrad

Zabunom upisali krive koordinate i pronašli najdublju jamu na Čvrsnici

U okviru petodnevne međunarodne speleološko i znanstveno-istraživačke ekspediciju u organizaciji Speleološkog društva „Mijatovi dvori“, istraženo je 13 i pronađeno više od 30 novih speleoloških objekata na planini Čvrsnici.

U ekspediciji je sudjelovalo 16 speleologa iz BiH i Hrvatske, a najveći uspjeh ekspedicije je pronalazak i istraživanje jame Pušanije, duboke 224 metra, sada najdublje jame na planini Čvrsnici, koja je po dubini prestigla jamu Promaju duboku 115 metara.

Jama Pušanija nalazi se u blizini isturenog kampa, a sasvim slučajno ju je pronašla ekipa iz Speleološko društvo "Herceg" Mostar, i to tako što su zabunom upisali krive koordinate jame koju su trebali istražiti, priopćili su iz Speleološkog društva „Mijatovi dvori“.

Iza ulaza dimenzija 1 x 0,5 metara nije se očekivalo ništa spektakularno, međutim iza skromnog ulaza nastavljaju se sve širi kanali s ulaznom vertikalom od 40 metara do prve police na kojoj se zaustavljaju kamenja koja upadaju s ulaza, a nakon koje se nastavlja "čista" vertikala od 145 metara.

Ono što ovu jamu čini posebnom, osim toga što je najdublja jama na Čvrsnici, je i otkriće velikog ledenjaka koji se proteže od 145 metara dubine pa sve do dna jame na 224 metra.

Od 189. metra dubine do dna, jama se istražuje kroz prolaze i pukotine između leda i zidova jame.

Ovo je svakako veliki i poseban nalaz za očuvanje PP Blidinje i planine Čvrsnice, te dodatni motiv za sva buduća speleološka, ali i druga znanstvena istraživanja.

Također, istražena je i jama Mišolovka, duboka 98 metara, koja se nalazi odmah uz jamu Promaju.

NAŠA 15. EKSPEDICIJA I FENOMENALNO OTKRIĆE NA PLANINI ČVRSNICI U PARKU PRIRODE BLIDINJE! Iza nas je 15. Međunarodna...

Posted by Speleološko Društvo Mijatovi Dvori on Sunday, August 25, 2024

U baznom kampu u planinarskom domu na Blidinju okupilo se 11 znanstvenika i speleologa koji su radili godišnji monitoring pojedinih speleoloških objekata sa posebnim naglaskom na izvore i ponore Livanjskog polja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo