6°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

13.09.2024 / 06:00 Zanimljivosti - Jeste li znali?

Kako je Tito dobio nadimak?

Kako je Tito dobio nadimak?
Foto: Wikipedia

Postoji mnogo teorija o porijeklu lidera bivše države Josipa Broza Tita. Neki su govorili da je Jevrej, neki da je Čeh, a bilo je i verzija u kojima je predstavljen kao Nijemac.

Kada je objavljen dokument američke Agencije za nacionalnu bezbjednost u kojem se navodi da je najvjerovatnije Rus ili Poljak, priče o tome ko je zaista bio Josip Broz postale su predmet teorija zavjere.

Malo je, međutim, poznato kako je Josip Broz dobio nadimak Tito.

Doživotni jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, gdje je završio četvorogodišnju školu.

Bio je sedmo od petnaestoro djece.

Tita su više puta pitali odakle mu takav nadimak, na što je on odgovorio: "Ime Tito nosim još iz perioda 1934-36 godine, ne sećam se tačno od kada. Nije bilo nikakvih posebnih razloga što sam izabrao baš to ime. Prosto, to ime je veoma često u mom rodnom kraju u Zagorju, pa sam ga uzeo za svoj nadimak", odgovorio je Josip Broz, objašnjavajući istorijat svojih ilegalnih imena, prenosi Kurir.

Inače, Tito je koristio i mnoge druge nadimke kroz život: Valter, Ivan Kostanjšek i Slavko Babić. Imao je i švedski pasoš na ime Johan Aleksander Karlson i kanadski na ime Spiridon Mekas.

Prema istorijskim podacima, Josip Broz je 10. avgusta 1934. prvi put predstavljen nadimkom Tito. Iz dokumenata u arhivi Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije vidi se da je on odmah poslije izlaska sa robije 1934. godine koristio taj nadimak.

U periodu između 1937. i 1941. godine, kada je Komunistička partija bila u dubokoj ilegalnosti, Josip Broz, sekretar partije, najčešće je upotrebljavao ime Tito ili se potpisivao skraćenicom T-T.

Prema jednoj popularnoj teoriji, Tito je dobio nadimak tako što je zvao ljude i govorio im šta da urade: "'Ti-to, ti-to, a ti-to…'". To je radio toliko često da su ga i prijatelji počeli zvati Tito. Ova teorija, naravno, nikada nije potvrđena niti dokazana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo