Kolač sa jabukama i grizom je vjerovatno nešto najjednostavnije što možete da napravite. Pravi se lako, potrebno vam je malo sastojaka i ni kap tečnosti.
Najviše vremena će vam odnijeti rendanje jabuka.
SUHI SASTOJCI
Sastojci:
Brašno 2 šolje
griza 2 šolje
Prašak za pecivo 1 komad
Šećer 1 šolja
Vanilin šećer 1 komad
FIL
Sastojci:
Jabuka 1,50 kg
Vanilin šećer 1 komad
Cimet šećer 0,50 šolja ili malo cimeta
Maslac 150 g
Postupak
Brašno i prašak za pecivo prosijati. Dodati griz i šećer. Sve izmiješati i podijeliti na 3 jednaka dijela. Jabuke narendajte i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Podijeliti na 2 jednaka dijela. Jabuke nemojte cijediti, jer će njihov sok natopiti izliveno tijesto i ono će tokom pečenja postati mekano.
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Posudu za pečenje premažite puterom ili uljem. Suhe sastojke staviti kao prvi sloj, poravnati kašikom, dodati pola jabuka, rukama ili kašikom, dodati drugi dio suhih sastojaka, poravnati kašikom i malo pritisnuti, pa dodati preostale jabuke.
Utisnite jabuke i pospite posljednji sloj suhih sastojaka. Sve dobro pritisnite.
Preostali puter narendati ili isjeći na tanke trakice i premazati preko torte.
Pecite oko 45 minuta.
(Vijesti.ba)