12°C
Mostar 18°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

24.08.2024 / 22:40 Zanimljivosti - Stvari se zakomplikovale

NASA: 'Zaglavljeni' naučnici vraćaju se na Zemlju kapsulom SpaceX-a

NASA: 'Zaglavljeni' naučnici vraćaju se na Zemlju kapsulom SpaceX-a
Foto: NASA
NASA je objavila da će se dvoje astronauta koji su zapeli na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) vratiti na Zemlju u SpaceX-ovoj letjelici tokom februara 2025.

Sunita Williams i Barry Wilmore poletjeli su u Boeingovoj novoj svemirskoj letjelici 5. juna i trebali su ostati u orbiti osam dana nakon pristajanja na ISS. Međutim, zbog problema s pogonskim sistemom Starlinera povratak NASA-inih astronauta na Zemlju više je puta odgođen.

Sada su tamo već više od dva mjeseca.

NASA-in administrator Bill Nelson rekao je na današnjoj konferenciji da bi povratak s posadom u Starlineru bio previše opasan te da je za astronaute najsigurnija opcija da ostanu na svemirskoj stanici.

"Svemirski let je riskantan. Čak i kada je najsigurniji, pa čak i kada je najrutinskiji. Probni let po svojoj prirodi nije ni siguran ni rutinski", rekao je Nelson.



Starliner će se od stanice odvojiti početkom septembra i pokušati se vratiti na autopilotu. Dvoje astronauta trebalo bi se vratiti u februaru svemirskom letjelicom SpaceX-a Crew Dragon. Letjelica bi trebala biti lansirana sljedeći mjesec kao dio rutinske misije.

Williams i Wilmore su podržali ovaj plan.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo