11°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

24.08.2024 / 20:00 BiH - Sredstva EU

Novi atraktivni sadržaji na tuzlanskom izletištu Ilinčica

Izletište Ilinčica u Tuzli uskoro će postati bogatije za nekoliko novih atraktivnih sadržaja zahvaljujući projektu “Open Air Everywhere”, koji se sufinansira sredstvima EU IPA II programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ukupan budžet projekta iznosi 394.000 eura. Najatraktivniji sadržaj svakako će biti izgradnja Zip lajna.

”Prvi dio projekta obuhvata izgradnju adrenalinskog parka i ZIP lajna, za koji su pripreme već počele. Naše javno komunalno preduzeće Komunalac Tuzla već radi na uređenju šume i pripremi terena za instalaciju ovih sadržaja, koji će biti namijenjeni kako najmlađim, tako i odraslim posjetiteljima”, kazao je gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić.

Planirano je da se radovi na prvom dijelu projekta završe do 25. septembra, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni. Drugi dio projekta uključuje izgradnju vještačke stijene iznad Doma na Ilinčici, uz dodatni adrenalinski park za najmlađe posjetitelje.

Gradonačelnik je posebno istaknuo važnost vraćanja Ilinčice građanima Tuzle, podsjetivši na njeno značajno mjesto u sjećanjima mnogih generacija koje su tu provodile svoje djetinjstvo.

“Veoma mi je drago što unapređujemo sadržaj Ilinčice s novim spravama i sadržajima koji će dodatno poboljšati kvalitet boravka na ovoj lokaciji“, dodao je Lugavić.

 Grad Tuzla će krenuti u realizaciju PACON 2 projekta, kroz koji će biti provedene dodatne aktivnosti, među kojima su nabavka električnog kombija za ekološki prihvatljiv prevoz građana iz Tuzle na Ilinčicu, zatim električna bicikla za rekreativnu vožnju, te izgradnja inkluzivne staze za osobe s invaliditetom. Također, najavljeno je postavljanje 10 novih česmi na različitim lokacijama u gradu, kao i nabavka solarnih klupa na kojima će građani moći puniti svoje mobilne telefone.

Projekt “Open Air Everywhere”, finansiran sredstvima Evropske unije. “Postali smo prepoznatljiv partner ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu, te ćemo nastaviti koristiti svaku priliku da unaprijedimo kvalitet života svih građanki i građana Tuzle,” zaklučio je gradonačelnik Lugavić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo