8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 20:00 BiH - Konferencija u Lukavcu

Dok svijet razvija umjetnu inteligenciju, BiH još čeka digitalni potpis!

U Lukavcu je danas počeo dvodnevni Tech Cruise 2024, prestižni događaj koji okuplja vrhunske stručnjake i lidere iz IT sektora, profesionalce iz oblasti cyber sigurnosti, digitalnog marketinga, umjetne inteligencije i Top management domaćih kompanija.

Kako je kazao Izdudin Čeliković iz Kompanije "Imel" koja organizuje ovaj događaj, ulaganje u tehnologiju pokazuje pomake u realnom sektoru jer to biznis zahtjeva dok u u javnom sektoru rezultati nisu očekivani u skladu sa uloženim sredstvima.

"To će tražiti velike promjene i u zakonskoj regulativi i hrabrost lidera koji vode te procese, bilo u industriji ili javnom sektoru, da poduzmu te korake. Da bi se krenulo, treba imati viziju šta se želi. Onda ako znamo šta želimo, može birati puteve koji su prilagođeni"- naglašava Čeliković. On podsjeća da je digitalizacija donijela i internet kriminal i da sistem i podaci građana, nisu zaštićeni.

"Treba sistem povjerenja u komunikaciji. Organizacije koje to ne uspostave, imat će probleme. Sa druge strane, digitalizacija i uvezivanje sistem, pravi nove izazove gdje će se trebati zaštiti od zlonamjernih napada, uticaja, krađe poslovnih tajni, destrukcije, itd"- objašanjava.

Građani BiH već godinama imaju lične karte koje mogu imati digitalni potpis, biometriju i neke podatke u digitalnom obliku. Međutim, zakon koji je donesen od 2006. godine nije usklađen sa evropskim direktivima, a tehnologija je otišla daleko naprijed. Da BiH ima problem i sa sporom digitalizacijom i sa cyber kriminalnom, slaže se i Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH.

"Poklušavamo naći političku volju da na državnim nivou taj zakon uskladimo i da pružimo zamahe ne samo državnom sektoru gdje je to neophodno, već i privatnom sektoru kojem to najviše treba. Modernije poslovanje, online poslovanje, ptopisivanje ugovora, potpisivanje faktura. Sve je to stvarni svijet koji se dešava u Evropi, a mi ga još nemamo"- kaže resorni ministar.

Situacija ništa bolja nije ni u oblasti internet kriminala.

"Federacija nema nikakav zakon. Ministrica federalna prometa i komunikacija mi je rekla da će uskoro ići u proceduru zakon o kibernetičkoj sigurnosti. Jako bitno je da to ide što prije. RS ima neki svoj zakon, imaju neke pokušaje za koje mislim da nisu idealni"- upozorava ministar.

Za razliku od BiH, mnoge zemlje su odavno zakoračile u svijet umjetne inteligencije o čemu je na ovom prestižnom događaju govorio Miroslav Varga, iz kompanije „Escape“ iz Hrvatske.

"Došao je internet, došao mobilni telefon, Icloude, toliko nas je stvari izbombardiralo naprosto da mi nismo spremni. Stoga ću ja prezentirati gdje trebamo biti oprezni sa upotrebom umjetne inteligencije, a gdje možemo iskoristiti"- izjavio je ovaj stručnjak.

Stručnjaci su tu da daju odgovore, prijedloge, da se umreže i poslovnom svijetu ponude rješenja vezana za digitalnu transformaciju društva koja je neminovna.

Ovo je jedan od rijetkih velikih događaja koji se ne održava u glavnom gradu i koji donosi višestruke koristi zajednici.

"Ova konferencija je ključni faktor za razvoj turizma u našem, gradu. Ona ne utiče samo na ekonomski razvoj nego i na položaj našeg grada kao jedinice pogodne za održavanje ovakvih manifestacija"- smatra Sabina Kovačević, direktorica Turističke zajednice Grada Lukavca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo