8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 20:00 BiH - Održan Zbor

Paradoks u Banjaluci: Novi park se gradi u postojećem, građani ogorčeni

Stanari banjalučke Mjesne zajednice Centar 1 tražili su od Gradske uprave obustavu radova, povratak parka u prvobitno stanje i promjenu Regulacionog plana. 

Zboru građana prisustvovalo je više od 80 njih. Rok Gradske uprave za razmatranje odluke je 60 dana. Podsjetimo, građani Kupusišta nedavno su organizovali proteste u parku.

"Dali smo gradu džentlmenski prijedlog, da se povuku i da budu ti koji slušaju građane", rekao je Dario Adamov iz Odbora za zaštitu parka Kupusište.

Sanda Vukojević rekla je tada da tema ove "rasprave“ sa Gradskom upravom uopće nije estetika i ljepota “Ćiriličnog parka“, već činjenica da se radovi odvijaju bez dozvole, da stanare niko nijepitao za saglasnost, da se glas građana uopće ne čuje.

“Problematično je da građani ne samo da nisu konsultovani oko uređenja parka, već ne postoji nikakva volja da se radovi obustave i pored velikog negodovanja javnosti. Dakle, građanska participacija je umrla u naletu predizbornih želja i pozdrava ka nekoj procijenjenoj, imaginarnoj grupi potencijalnih glasača, obožavatelja ćirilice”, kaže Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu.

Druga problematična stvar, ističe Kabić, jeste to štosu zagovornici odbrane Kupusišta osumnjičeni za neobožavanje ćirilice, u cilju degradacije jednog odrijetkih preostalih zelenih prostora.

“U jeku kampanje, da li oni predizborne ili protiv zdravog razuma, imamo i paradoksalnu situaciju u kojoj se ,,grade” novi parkovi, ali na postojećim parkovima i zelenim površinama, koji ovim i ovakvim intervencijama zapravo umanjuju svoju zelenu infrastrukturu. Kupusište je primjer toga”, zaključuje Kabić.

Tri dana ranije, 19. avgusta održana je javnarasprava o Regulacionom planu Centar Istok, gdje su građani postavili pitanje da li je Gradska uprava izdala dozvolu za gradnju Ćiriličnog parka.

“Mi ćemo dozvolu izdati za sedam dana, čim dobijemo zahtjev” – kaže Vuk Višekruna, načelnik urbanizma.

Građani okoline Kupusišta insistiraju na informaciji koju je dalo nadležno ministarstvo. Riječ je o saznanju da je nastavak radova moguć samo uz građevinsku dozvolu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo