8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 19:11 BiH - Po službenoj dužnosti

Štrajk advokata blokirao rad suda u Doboju

Štrajk advokata blokirao rad suda u Doboju
Foto: RSE
Štrajk advokata po službenoj dužnosti u RS-u "izaziva teške posljedice" i "blokira rad suda u pritvorskim predmetima", rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Okružnog suda u Doboju.

Sud u ovom gradu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, morao je u dva predmeta da odloži suđenje i to na neodređeno vrijeme zbog štrajka advokata koji su u tim predmetima branioci po službenoj dužnosti.

Jedan od predmeta je pritvorski za koji je propisana kazna doživotnog zatvora, navode u odgovoru za RSE, koji potpisuje Marijana Lazić Miladinović, zamjenica predsjednice suda.

"Štrajk advokata negativno utiče na rad suda, naročito u krivičnim predmetima gdje je potrebno hitno odrediti pritvor kada su u pitanju najteža krivična djela, ubistva, razbojništva, silovanja, ratni zločini, nasilje u porodici", navode iz suda u Doboju.

Štrajk advokata po službenoj dužnosti počeo je 1. avgusta u oba bh. entiteta. Advokatska komora RS je tada sa Advokatskom komorom Federacije BiH obustavila zastupanje klijenata pred Sudom Bosne i Hercegovine i svim sudovima u RS, tražeći isplatu dugovanja i povećanja tarifa za ovaj posao.

Štrajk pred Sudom BiH je pod moratorijumom do 15. novembra, jer je dug u međuvremenu isplaćen, a u komorama očekuju da bi do tada Vijeće ministara BiH trebalo da usvoji odluku o povećanju tarifa. Za razliku od Suda BiH, u RS dugovanja nisu riješena, niti je postignut dogovor o povećanju naknada za zastupanje po službenoj dužnosti.

Zvaničnih podataka nema, ali u Komori RS procjenjuju da se radi o oko 1,1 milion maraka (oko 562 hiljade eura) duga.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo