12°C
Mostar 18°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

23.08.2024 / 11:13 Zanimljivosti - VIDEO

Dronovi dostavljaju hranu turistima na Kineskom zidu

Dronovi dostavljaju hranu turistima na Kineskom zidu
Foto: X

Kineski div za dostavu hrane Meituan saopštio je da će njegova nova usluga bespilotnim letjelicama, najavljena prošle sedmice, donositi hranu, piće i drugu robu poput medicinskih potrepština kupcima u udaljenom dijelu drevnog spomenika u predgrađu Pekinga - Kineskog zida.

Ovo je prva usluga bespilotnih letjelica u glavnom gradu, koja pridonosi brzorastućem poslu dostave dronovima diljem Kine, koja je najveći svjetski proizvođač i izvoznik bespilotnih letjelica za civilnu upotrebu. Industrija je donijela udobnost ljudima koji žive u gradovima i teško dostupnim ruralnim područjima.

Ruta bespilotnih letjelica Kineskog zida proteže se od krova obližnjeg hotela do stražarnice na južnom produžetku Badalinga, najpopularnijeg dijela masivnih utvrda koje se vijugaju sjevernom Kinom.

Otvoreno prošle godine, proširenje, koje je očuvalo ruševno stanje bedema na zidu, obično prolazi kroz vruće ljetne temperature i nema komercijalnih sadržaja.

Tu dronovi mogu pomoći, prema Yan Yanu, direktoru javnih poslova Meituanovog poslovanja s dronom.

“Pomoću dronova možemo napraviti putovanja koja traju 50 minuta pješice u pet minuta i isporučiti posjetiteljima predmete za ublažavanje vrućine i hitne potrepštine”, rekla je za državnu televiziju CCTV.

Dronovi mogu letjeti po umjerenom vjetru i kiši i nositi do 2,3 kilograma po putovanju, prema Meituanu.

Naknada za dostavu dronom iznosi samo 4 juana, isto kao i redovne isporuke Meituana, prenio je državni Pekinški dnevnik mladih. Služba će primati narudžbe od 10 do 16 sati, nakon čega će dronovi imati zadatak nositi smeće do stanica za reciklažu, navodi se u izvještaju.

Ali dronovima je i dalje potrebna ljudska pomoć.

Nakon što primi narudžbu, radnik Meituana će je preuzeti iz obližnje trgovine i donijeti na krov hotela, gdje će biti izvagana i zapakirana. Operater potom pričvrsti paket na dron, koji će na autopilotu letjeti do stražarnice, gdje ga drugi radnik čeka da primi.

Korisnici aplikacije tada mogu preuzeti svoj paket od radnika na stražarnici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo