13°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

22.08.2024 / 07:43 Fudbal - Ogromne kontroverze

Himna Lige prvaka je promijenjena, fanovi ogorčeni

Himna Lige prvaka je promijenjena, fanovi ogorčeni
Foto: Arhiv
Liga prvaka ove sezone doživjela je revolucionarnu promjenu. Nakon 33 godine tokom kojih se osnovni dio igrao po grupama, Liga prvaka postaje doista liga. Od ovog septembra će svih 36 klubova igrati po ligaškom sistemu.

Ali, sinoć je otkriveno da to nije jedina promjena koju je doživjelo najatraktivnije i najprestižnije klupsko fudbalsko takmičenje.

Na prvim utakmicama zadnjeg pretkola Lige prvaka se na stadionima Young Boysa, Malmöa, Midtjyllanda i privremenom kijevskog Dinama moglo čuti da se najpoznatija fudbalska himna promijenila prvi put otkako je 1991. promovisana.

Promjene nisu velike, ali su izazvale ogromne kontroverze. Stihovi himne, pjevani na engleskom, francuskom i njemačkom, zvaničnim jezicima UEFA-e, ostali su nepromijenjeni. Ali zato su promijenjeni akordi i legendarna melodija, koja je ubrzana u odnosu na originalnu, a dodani su joj i efekti.



Iako je simbol Lige prvaka pretrpio daleko manje promjene nego samo takmičenje, fanovi su ogorčeni novom verzijom stare i obožavane himne. Na društvenim mrežama ne da niko nema lijepe riječi za promijenjenu himnu Lige prvaka, nego vladaju bijes i ogorčenje. "Promijenili su himnu Lige prvaka. Fudbal je zvanično umro. Počivao u miru", jedan je od komentara.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo