16°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 20°C
Bihać 13°C

21.08.2024 / 09:50 Fudbal - Sigur se predomislio

Hrvatska ostala bez velikog talenta, promijenio je reprezentaciju

Hrvatska ostala bez velikog talenta, promijenio je reprezentaciju
Foto: Niko Sigur i Edin Džeko
Reprezentacija Hrvatske prolazi kroz veliku smjenu generacija i u narednom periodu je za očekivati da izgleda mnogo drugačije nego u prethodnim godinama, koje važe za zlatnu eru tamošnjeg fudbala.

Među novim predvodnicima Hrvatske sigurno neće biti Nike Sigura (20), mladog fudbalera Hajduka koji je odlučio nastupati za Kanadu.

Prema pisanju hrvatskih medija, Sigur je rođen u kanadskom gradu Burnabyju, u saveznoj državi British Columbia, a u Hajduk je stigao 2022. godine zaobilaznim putem preko slovenskog Radomlja, kluba u kojem je Hajduk na seniorskoj razini “testirao” mlade potencijale.

Igra na poziciji desnog beka i zadnjeg veznog, a s obzirom na umirovljenja Domagoja Vide i Marcela Brozovića te dugotrajne povrede Josipa Stanišića i Josipa Juranovića, očekivalo se kako će Sigur biti dio liste Zlatka Dalića za predstojeće utakmice u Ligi nacija, uprkos tome što je i sam imao problema s povredama ovog pripremnog perioda.

"Bila mi je čast predstavljati Hrvatsku, koja je fudbalska velesila i koja je domovina moje porodice, no s odmakom vremena osjetio sam da želim predstavljati zemlju u kojoj sam odrastao i započeo karijeru, Kanadu. Cijenim otvorenu komunikaciju i razumijevanje ove odluke od strane HNS-a te zahvaljujem trenerima i saigračima u reprezentaciji na ugodnom vremenu koje sam proveo kao mladi hrvatski reprezentativac. Bit ću uvijek veliki navijač Hrvatske kojoj želim puno sreće i uspjeh", rekao je Sigur.

Komentar je dao i tehnički direktor A i U21 reprezentacije Stipe Pletikosa:

"Žao nam je zbog ovakvog raspleta jer vjerujemo u Nikin potencijal i vidjeli smo ga kao igrača koji je kandidat za A reprezentaciju. Naravno, razumijemo da kod jedne mlade osobe može doći do ovakve promjene u razmišljanju i poštujemo što je na vrijeme priznao i sebi i nama da želi predstavljati Kanadu u kojoj je odrastao. Hvala mu na doprinosu u mladoj reprezentaciji i naravno da mu želimo puno sreće i uspjeha u nastavku karijere".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo