12°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.08.2024 / 10:10 BiH - Kladanj

Tradicionalna Dova kod Djevojačke pećine 25. augusta

Tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija „Dova kod Djevojačke pećine“, koju organizuju Medžlis Islamske zajednice Kladanj i Općina Kladanj, ove godine će trajati od 19. do 25. augusta.

Centralni dio manifestacije je dova kod Djevojačke pećine, koja će biti održana u nedjelju, 25. augusta, s početkom u 11.30 sati.

„Djevojačka pećina je prirodna ljepota koja plijeni i kojoj se iznova divimo, te tako otvara nove vidike svakoj vjerničkoj duši koja teži spoznaji i ljepoti Stvoritelja“, izjavio je povodom ovog događaja za Agenciju MINA Asim-ef. Esmić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kladanj.

Dodao je da je dovište na ovom lokalitetu „prirodni slijed koji su čuvali naši preci, tražeći najljepša mjesta u prirodi na kojima će uputiti dovu Uzvišenom Gospodaru sa čistih srca, čvrsto vjerujući da će im dova biti kabul“.

„Muslimani su uvijek težili da upotpune sve šarte dove. Zbog toga i mi danas ljubomorno čuvamo ovo značajno dovište na kojem, u najljepšoj prirodi bosanskoj, tražimo zadovoljstvo Allaha, dž.š“, izjavio je efendija Esmić.

U vremenu koje živimo i koje karakterišu individualno i materijalno, pored svih tehnoloških i modernih izazova, te civilizacijskih kolektivnih posrnuća, posebno nam je važno da se vratimo prirodi i džematu, da osjetimo ljepotu zajedništva i ibadeta - predanog robovanja Stvoritelju svjetova, akcentirao je on.

„Zato nam je važno da njegujemo tradiciju zajedničke dove i da, kao društvo koje ima kolektivnu potrebu za promjenom na bolje, potražimo utočište kod Allaha, dž.š. U džematu je spokoj i spas, te nam je zbog toga izuzetno značajno da uzmemo pouke sa ovakvih skupova. Naša ulema, predstavnici Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog, te naši politički predstavnici koji prisustvuju ovom ibadetu, uvijek pošalju poruke koje oplemenjuju naše duše. To su poruke zajedništva i nade u bolje sutra, poruke ljubavi prema Bogu i Njegovim stvorenjima, kao i ljubavi prema našoj domovini Bosni i Hercegovini“, poručio je glavni imam.

Manifestacija će početi u džamiji u Tarevu, gdje će u ponedjeljak 19. augusta nakon akšam-namaza biti održana „Večer Kur'ana s hafizima“.

U srijedu, 21. augusta, u Domu kulture u Kladnju s početkom u 18.00 sati bit će otvorena izložba slika „Boje tradicije“, a potom će u 19.00 sati biti održana promocija knjige „Vjerski službenici vakufskog povjerenstva u Tuzli sredinom XX stoljeća“, autora dr. Sead-ef. Seljubca.

U džamiji u Brateljevićima u petak 23. augusta s početkom u 20.00 sati bit će održan mevlud.

Manifestacija će biti nastavljena malonogometnim turnirom, Kladanjskom biciklijadom i Smotrom folklora u subotu 24. augusta.

Dova kod Djevojačke pećine svojim sadržajem oplemenjuje prostor na kojem živimo i učvršćuje duhovni temelj. Tradicionalno se uči posljednje nedjelje u mjesecu augustu, a prema nekim predanjima datira više od 400 godina.
Brojne aktivnosti ovogodišnje manifestacije realiziraju se uz podršku Muftijstva tuzlanskog, Vlade Tuzlanskog kantona i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

(vijesti.ba)

 

Izdvajamo