10°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

11.09.2024 / 13:30 BiH - Foto&Video

Obilježen Dan općine Banovići – sjećanje na dan oslobođenja

Obilježen Dan općine Banovići – sjećanje na dan oslobođenja
Foto: Banovici.gov.ba
Prije 29 godina združene jedinice Drugog i Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile su Aljkoviće i Seonu i donijele Banovićima slobodu. 

Danas se Dan oslobođenja, 10. septembar, obilježava kao Dan Općine i smatra se najznačajnijim datumom u novijoj povijesti Banovića. Dan općine Banovići i ove godine obilježen je svečanom akademijom koja je po prvi put organizovana na otvorenom, na gradskom trgu.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni gosti iz političkog i društvenog života Banovića, Tuzlanskog kantona i susjednih zemalja Hrvatske i Srbije. Pored ostalih tu su bile delegacije Vlade TK, Skupštine TK, Grada Labina (Hrvatska) i Opštine Bečej (Srbija).

Općinski načelnik dr. Bego Gutić zahvalio se gostima što su došli da uveličaju najznačajniji praznik za Banovićane. U svom obraćanju osvrnuo se na trenutno stanje u Općini, odnosno šta je sve urađeno između dva praznika te iznio planove za naredni period.

Također, prisutnima su se obratili Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK i Fedahija Ahemetović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona. Čestitajući građanima Banovića 10. septembar istakli su da svojim prisustvom pokazuju stav Vlade i Skupštine TK kada je u pitanju ova Općina.

Na svečanoj akademiji uručene su zahvlnice zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su, svako u svom djelokrugu, doprinijeli promociji Banovića, a dodjeljene su i nagrade djeci za najbolji literarni rad.

Svečanost su svojim nastupom uveličali mališani JU „Dječije obdanište“, učenica MSŠ Banovići Nejla Mujkić i članice KUD-a „Litva“ Banovići. Prije akademije brojne delegacije položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su odali poštu i proučili fatihu šehidima i poginulim borcima općine Banovići.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo