10°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

11.09.2024 / 16:34 BiH - Predsjedavajuća VM i ambasador SAD-a

Sastanak Krišto i Murphy povodom 11. septembra, razgovarali i o BiH

Sastanak Krišto i Murphy povodom 11. septembra, razgovarali i o BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj. E. Michaelom Murphyjem. Na današnjem susretu u izaslanstvu ambasadora Murphyja bio je i novi zamjenik šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Daniel Koski.

Predsjedavajuća Krišto je na početku odala čast današnjem danu kada se obilježava 23. godišnjica stravičnog terorističkog napada, koji je 11. septembra 2001. zgrozio svijet i skrenuo pažnju na važnost zajedničke, globalne ujedinjenosti u borbi protiv radikalizma i terorizma.

Predsjedavajuća Krišto pozdravila je kontinuitet i snažan interes američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebno prema BiH. Kazala je kako snažna podrška SAD-a ulasku Bosne i Hercegovine i država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost u regiji.

U tom ozračju zahvalila je na dosadašnjoj podršku i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu k evropskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavi vladavine prava te medijaciji u pregovorima o reformi Izbornog zakona.

Izrazila je očekivanja za nastavak proaktivne uloge SAD-a i podršku u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Ambasador Murphy je istakao da SAD ostaje snažno posvećen očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciju u zemlji, regiji i Evropi te zajedničkim aktivnostima za ubrzanje nužnih reformi, posebno reforme izbornog zakonodavstva u procesu evropskih integracija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo