10°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

11.09.2024 / 13:49 BiH - Tuzla

Majke Srebrenice pozivaju na reakciju: Istina o zločincima je dokumentovana!

Majke Srebrenice pozivaju na reakciju: Istina o zločincima je dokumentovana!
Foto: FENA
Majke i žene Srebrenice i Podrinja i ovog 11. u mjesecu na tuzlanskom Trgu slobode održali su mirne proteste s porukom da nikada neće odustati od potrage za posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

Upozorile su ovom prilikom da se, kao pred svake izbore, tako i ovogodišnje, u predizbornoj kampanji vrijeđaju žrtve genocida, a da se sada otišlo i korak dalje pa je donesena odluka da djeca u školama u entitetu RS uče o presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao herojima.

- Vidite dokle to više ide. Imamo u školama našu unučad čije su očeve, djedove, amidže ubili zlikovci po naredbi Karadžića i Mladića i sada ta djeca trebaju učiti o njima kao herojima. Koliko znam mi još uvijek imamo visokog predstavnika. Pozivam Christiana Schmidta da reaguje jer je istina o Karadžiću i Mladiću, ali i ostalim zločincima, dokumentovana u presudama Haškog tribunala - kaže predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović.

I druge majke i žene Srebrenice i Podrinja izrazile su ogorčenje zbog odluke Ministarstva obrazovanja RS da se u školama uči o presuđenim ratnim zločincima.

Kada je riječ o potrazi za njihovim najmilijim, poručile su da nikada neće odustati dok i posljednja žrtva genocida nad Bošnjacima ne bude pronađena.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo