12°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.08.2024 / 08:09 BiH - 20. augusta

Tradicionalna Šehidska dova u Solunu: Sjećanje na šehide olovskog ratišta

Tradicionalna Šehidska dova u Solunu: Sjećanje na šehide olovskog ratišta
Foto: MINA

Na musalli džamije u Solunu kod Olova u utorak, 20. augusta, s početkom u 11.30 sati bit će održan program Šehidske dove.

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Olovo Šehidsku dovu organizuje 20. augusta, na dan kada je u mezarju u Solunu ukopan prvi šehid. Tradicionalno, na ovaj dan članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se šehida.

„Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše. Na ovaj način ukazujemo na značaj i doprinos šehida olovskog ratišta“, izjavio je za Agenciju MINA glavni olovski imam Esaf-ef. Pepić.

Na šehidskom mezarju u Solunu je ukopano 150 šehida, a efendija Pepić je naglasio da je jedna od poruka i ovogodišnje šehidske dove da šehidski nišani podsjećaju na herojstvo, te odbranu od zla i zločina.

„Imamo obavezu trajnog sjećanja na one koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine. Naše okupljanje na Šehidskoj dovi je podsjetnik na sve ono čime su nas oni zadužili“, kazao je Pepić.

Podsjećamo, na području Medžlisa Islamske zajednice Olovo postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni. Posljednja bude proučena Šehidska dova u Solunu.

„Na našim dovištima njegujemo svoju tradiciju, iskazujemo vjeru u Jednog Boga, Kojeg molimo za oprost naših grijeha i spas naše vjere i naroda. Dove se upućuju Dragom Bogu da nam podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za sigurnu i ljepšu budućnost“, dodao je efendija Pepić.

Najavio je da će program izvesti učači Kur'ana i ilahija, a da će prigodno predavanje održati dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftija sarajevskog.

(Vijesti.ba/MINA)

Izdvajamo