12°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

16.08.2024 / 14:19 BiH - Zbog požara

U dva bh. grada je nemoguće izvaditi pasoš, ličnu kartu, registrovati vozilo...

U dva bh. grada je nemoguće izvaditi pasoš, ličnu kartu, registrovati vozilo...
Foto: Ilustracija
Izdavanje ličnih dokumenata poput ličnih karata, pasoša, te vozačkih dozvola, kao i proces registracije vozila, prekinuti su u Čapljini i Ljubuškom.

Razlog je havarija nastala usljed požara, potvrđeno je za Nezavisne novine.

Iz Agencije za za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) su naveli da je zbog više sile u vidu ozbiljnog šumskog požara, koji je zahvatio područje Crno brdo, došlo do velikih oštećenja na telekomunikacionoj opremi IDDEEA BiH, koja se nalazila pod zakupom na telekomunikacionom čvorištu Crno brdo u vlasništvu BHRT-a.

"Ovaj događaj je izazvao potpuni prekid mreže što direktno utiče na funkcionalnost sistema kod nadležnih organa i na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u opštinama Čapljina i Ljubuški", naveli su iz IDDEEA.

Kako dodaju, požar je prouzrokovao uništenje kompletne telekomunikacione opreme, uključujući i trafo stanicu pa su zbog toga trenutno u prekidu tri komunikaciona linka, kao i dvije bazne stanice koje su neophodne za normalno funkcionisanje sistema izdavanja ličnih dokumenata i drugih sistema koji su povezani ili koriste infrastrukturu IDDEEA u ovim opštinama.

IDDEEA je, uvjeravaju, odmah reagovala i trenutno radi na pronalaženju najbržeg mogućeg alternativnog rješenja kako bi se ponovo uspostavila normalna funkcionalnost sistema.

"U saradnji sa nadležnim institucijama, ulažu se maksimalni napori da se problem riješi u najkraćem mogućem roku. Svjesni smo koliko je važna dostupnost ovih usluga za građane Čapljine i Ljubuškog, te molimo za razumijevanje i strpljenje dok ne riješimo ovu situaciju. Očekujemo da ćemo uskoro imati konkretnije informacije o vremenskom okviru za popravku i ponovno uspostavljanje usluge", naveli su iz IDDEEA BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo