12.08.2024 / 14:36 Svijet - Za nadzor i presretanje

Britanski borbeni avioni F-35 branit će zračni prostor NATO-a iznad Islanda

Avioni britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF) će izvesti prvu NATO misiju zračnog nadzora sa avionima F-35 na Islandu.

Avioni F-35B iz 617. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) iz Marhama, Ujedinjeno Kraljevstvo, raspoređeni su na Island kako bi započeli NATO misiju zračne policije. Ovo je prvi put da britanski F-35 sudjeluju u bilo kojoj NATO misiji zračne policije.

F-35B avioni će braniti zračni prostor NATO-a u Arktičkoj regiji i pružati kapacitete za nadzor iz zraka i presretanje kako bi zadovoljili potrebe Islanda u mirnodopskim uslovima. Posljednji put kada su britanski avioni bili raspoređeni na Islandu bio je 2019. godine, kada su četiri Typhoon aviona izvela 59 trenažnih misija i više od 180 vježbi presretanja.

Grupni kapetan John Butcher, komadant F-35 Lightning snaga, izjavio je: „Ovo će biti prvi put da se Lightning snage raspoređuju za doprinos NATO zračnoj policiji, i nesumnjivo će ponovo dokazati fleksibilnost koju ova platforma nudi dok demonstrira svoju sposobnost da djeluje i s kopna i s mora.“

F-35 Lightning je spreman za brzu raspodjelu u podršci operacijama Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a širom svijeta – kako s kopna, tako i s mora. Radi se o višenamjenskom borbenom avionu opremljenom naprednim senzorima, misijskim sistemima i tehnologijom niske vidljivosti (stealth). To znači da neprijateljski radarski sistemi ne mogu lako otkriti ovaj avion, što zemljama koje upravljaju F-35 daje značajnu taktičku prednost u mnogim operativnim scenarijima.

Nakon uspješne misije u Rumuniji, gdje je šest Typhoon borbenih aviona i preko dvjesto osoblja djelovalo iz zračne baze Mihail Kogălniceanu, braneći istočnu granicu NATO-a, RAF se sada premješta na Island, demonstrirajući čvrstu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva NATO-u.

„UK je nepokolebljiv u svojoj posvećenosti NATO-u,“ rekao je Luke Pollard, britanski ministar oružanih snaga, u nedavnom obraćanju. „S obzirom na rastuće prijetnje i sve veću rusku agresiju, ključno je da stojimo rame uz rame s našim saveznicima. Ova najnovija misija zračne policije u Islandu pokazuje sposobnost Ujedinjenog Kraljevstva da djeluje i odvraća naše protivnike u zračnom prostoru Alijanse,“ dodao je.

Od 2008. godine, saveznici provode misije zračnog nadzora nad Islandom, kao dio NATO-ove posvećenosti sigurnosti i obrani Islanda, što čuva sigurnost savezničkog zračnog prostora. To je kolektivni zadatak i uključuje kontinuiranu prisutnost borbenih aviona i posada, koje su spremne brzo reagirati na moguće povrede zračnog prostora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo