20.09.2024 / 12:33 Svijet - Dynamic Monarch 24

NATO u Norveškoj testirao najnovije tehnologije za spašavanje podmornica

NATO u Norveškoj testirao najnovije tehnologije za spašavanje podmornica
Foto: NATO

Stručnjaci u oblasti spašavanja podmornica iz cijelog saveza okupili su se u Norveškoj na vježbi Dynamic Monarch 24, glavnoj NATO vježbi za spašavanje podmornica.

Domaćin ove vježbe je Norveška, a ona se odvijala u norveškim teritorijalnim vodama između 9. i 19. septembra.

Održavana svake tri godine, Dynamic Monarch je najizazovnija vježba spašavanja podmornica na svijetu. Ova vježba okuplja pomorske snage iz cijelog saveza kako bi testirali i unaprijedili svoje sposobnosti spašavanja podmornica.

Dynamic Monarch se naizmjenično održava u toplim i hladnim vodama, a ovogodišnja vježba u Norveškoj je prva u hladnim vodama od 2014. godine. U vježbi učestvuje deset nacija – Kanada, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Tokom desetodnevnih aktivnosti, učesnici će prikazati najnoviju tehnologiju za spašavanje podmornica, operativne strategije i, prije svega, unaprijediti međunarodnu saradnju u hitnim situacijama kada su životi u opasnosti. Planeri vježbe razvili su složene scenarije koji odražavaju stvarne situacije s kojima se podmorničari mogu suočiti.

Učesnici će se angažirati u koordiniranim naporima spašavanja osoblja zarobljenog unutar oštećenih podmornica, testirajući svoje sposobnosti u komunikaciji, operativnim procedurama i hitnom odgovoru. Najsuvremeniji spasilački brodovi NoCGV Barentshav (Norveška), HMSwS Belos (Švedska) i TCG Alemdar (Turska) učestvuju u vježbi.

Specijalna oprema uključuje i NATO-ov sistem za spašavanje podmornica (NSRS), spasilačku podmornicu koja može evakuisati podmorničare iz oštećenog plovila. U zajedničkom vlasništvu Francuske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, a smještena u Pomorskoj bazi Clyde, NSRS može zaroniti do 600 metara dubine, priključiti se na izlazne otvore podmornice i omogućiti osoblju da izađe. Može spasiti do 15 osoba odjednom, uključujući pacijente na nosilima, vraćajući ih na površinu. Operativni timovi imaju za cilj da ovaj sistem mogu poslati bilo gdje u svijetu unutar 96 sati. U vježbi učestvuju i multinacionalni medicinski timovi. Oni će vježbati tretman trauma pacijenata unutar specijalnih dekompresijskih komora na spasilačkim brodovima.

"Ova vježba je jasan dokaz saradnje među podmorničkim nacijama i profesionalizma zajednice za spašavanje podmornica", rekao je komandant NATO podmornica, kontraadmiral američke mornarice Bret Grabbe. "Naglašava važnost međunarodne saradnje kako bi sve nacije bile spremne brzo i efikasno odgovoriti na podmorničke hitne situacije. Vještine i iskustva stečena ovdje značajno će doprinijeti interoperabilnosti naših mornarica i širim inicijativama za pomorsku sigurnost."

Kako saveznici postaju bolji u izvođenju operacija spašavanja podmornica u hladnijim klimatskim uvjetima, tako bolje upoznaju i naše vode.
NATO mora biti spreman raditi zajedno na spašavanju podmorničara u opasnosti, bez obzira na područje ili kojoj naciji podmornica pripada.

"Pozitivno je za NATO i Norvešku da se ove godine vježba Dynamic Monarch održava u vodama blizu Arendala," rekao je norveški mornarički komodor Kyrre Haugen, šef mornaričke flote.

"Kako naši saveznici postaju bolji u izvođenju operacija spašavanja podmornica u hladnijim klimatskim uvjetima, tako bolje upoznaju i naše vode. NATO mora biti spreman raditi zajedno na spašavanju podmorničara u opasnosti, bez obzira na područje ili kojoj naciji podmornica pripada."

Vježba Dynamic Monarch je temelj u jačanju interoperabilnosti među pomorskim snagama širom svijeta. Ne fokusira se samo na operacije spašavanja u najizazovnijim scenarijima, već također uključuje nove tehnologije i strategije koje bi mogle biti ključne u spašavanju života tokom podvodnih hitnih situacija.

Učešće mnogih nacija u vježbi naglašava zajedničku odgovornost za osiguranje sigurnih mora i kontinuirani razvoj naprednih tehnika spašavanja podmornica. Kroz Dynamic Monarch, saveznici će ojačati svoje veze, poboljšati zajedničke operativne sposobnosti i pokazati svoju zajedničku spremnost za djelovanje u kriznim situacijama.

Vježbu Dynamic Monarch 24 vodi NATO-ov Međunarodni ured za koordinaciju spašavanja podmornica (ISMERLO), koji unapređuje saradnju između saveznika i partnera u spašavanju podmornica.

ISMERLO je globalna sposobnost s više od 40 nacija koja pomaže u koordinaciji međunarodnog odgovora na pozive u pomoć zbog podmorničke nesreće i poboljšava sposobnost reagovanja na takve pozive kroz svoju ulogu koordinacije. Iako je osnovan od strane NATO-a, ISMERLO podržava sve nacije i podstiče učešće globalnih podmorničkih nacija s fokusom na humanitarni aspekt spašavanja života na moru. ISMERLO je smješten u NATO sjedištu Savezničke pomorske komande (MARCOM) u Northwoodu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

MARCOM je centralna komanda svih NATO pomorskih snaga, a komandant MARCOM-a je glavni pomorski savjetnik Saveza.

Izdvajamo