20.09.2024 / 14:23 Svijet - Uzvraćaju udarac

Eskalacija na Bliskom istoku: Hezbollah gađao sjeverni Izrael sa 140 raketa

Eskalacija na Bliskom istoku: Hezbollah gađao sjeverni Izrael sa 140 raketa
Foto: AP
Hezbolah je pogodio sjever Izraela sa 140 raketa u petak, dan nakon što je vođa militantne grupe Hassan Nasrallah obećao da će uzvratiti Izraelu za masovni bombaški napad, saopćile su izraelska vojska i militantna grupa, javlja AP.

Izraelska vojska je saopćila da su rakete došle u tri talasa u petak popodne i gađale lokacije duž razorene granice s Libanom.

Hezbolah je saopštio da je gađao nekoliko lokacija duž granice sa raketama Katjuša, uključujući više baza vazdušne odbrane, kao i štab izraelske oklopne brigade za koju su rekli da su prvi put pogodili.

Hezbolah je rekao da su rakete odmazda za izraelske napade na sela i kuće u južnom Libanu.

Hezbolah i Izrael razmjenjivali su gotovo svakodnevnu vatru od osmog oktobra, dan nakon početne salve rata između Izraela i Hamasa, ali su raketni baraži u petak bili jači nego inače.

Nasralah je u četvrtak obećao da će nastaviti sa svakodnevnim udarima na Izrael uprkos ovosedmičnom smrtonosnom sabotaži komunikacionih uređaja njegovih članova, što je opisao kao "ozbiljan udarac".

Dvodnevni napadi za koje se široko okrivljuje Izrael ciljali su na hiljade pejdžera i voki-tokija Hezbolaha, i pojačali su strah da će skoro godinu dana gotovo svakodnevne razmjene vatre između Hezbolaha i Izraela eskalirati u sveopšti rat. Izrael nije ni potvrdio ni negirao umiješanost u napade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo